På måndag öppnar vi en ny mötesplats för familjer från Ukraina

Just nu förbereder vi för fullt vår extrainsats med anledning av kriget i Ukraina. På måndag utökar vi våra verksamheter för barnfamiljer och unga med en öppen mötesplats där ukrainska familjer kan umgås, fika, få kläder och hygienartiklar och stöttas av kunnig personal och volontärer.

Så snart kriget i Ukraina var ett faktum och människor på flykt började anlända hit till Skåne och Sverige frågade vi oss hur vi kunde hjälpa till på bästa sätt. I Malmö har vi lång och gedigen erfarenhet av att möta människor som flytt krig och konflikt, och vi vet hur värdefullt det är med en trygg plats att samlas på.
– Många bor i tillfälliga boendelösningar. Det kan vara trångt och inte alltid barnanpassat. Då är det viktigt att ha en plats att vara på under dagarna. Hos oss finns det möjlighet för familjer att mötas och få stöd och hjälp. Barnen kan leka och föräldrarna kan umgås, men också få hjälp med akuta basbehov som kläder och hygienartiklar och rådgivning och stöd från socionomer och jurister, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Projektledare Anna Madestam har bråda dagar. Hon ska samla ett nytt personalteam, planera volontärinsatser och massor av praktiska detaljer som behöver vara klara när dörrarna på Malmgatan 1 i Malmö slås upp på måndag 28/3 klockan tio.
– Som organisation är vi vana vid att agera snabbt när det dyker upp akuta behov, det känns bra mitt i all aktivitet som pågår nu, säger hon.

Mötesplatsen, som Skåne Stadsmission kommer att driva utöver befintlig stödverksamhet för människor i utsatthet, kommer att ha öppet måndag till torsdag 10 till 15. Insatsen är ett sätt att växla upp och möta en akut situation och vi hoppas att såväl privatpersoner som företag och myndigheter ser värdet av den och vill bidra med pengar. Vi rekryterar även extra volontärer, för att få in många trygga vuxna i verksamheten.
– Det är en familjeverksamhet så vi kommer inte kunna ta emot barn utan medföljande vuxna, men däremot vet vi att det är värdefullt för föräldrar i en sådan här osäker situation att träffa andra vuxna och kunna slappna av medan barnen leker, säger Anna Madestam.

STÖD VÅRT ARBETE

Information på ukrainska

Anmäl dig som volontär