Proffsigt engagemang är hans signum

”Du är ju en professionell volontär, så engagerad som du är!” De fina orden fick vår volontär Chun-Lok nyligen höra. Bakom engagemanget ligger nyfikenhet och viljan att arbeta med människor. 
– Jag trivs och tycker det är väldigt roligt att vara ideellt engagerad, och jag lär mig alltid något nytt, berättar han.  

Chun-Lok kommer från Hong-Kong och har varit i Sverige i snart fyra år. Han har länge velat arbeta med människor och har en examen i psykologi. Idag är han volontär på tre verksamheter inom Skåne Stadsmission: Unga Forum, Kreativa verkstaden och CrossroadsUtöver sina dagar som volontär arbetar han under sommaren som gruppledare för familjeaktiviteter på Rädda Barnen och är även volontär hos Röda Korset. Chun-Lok har fullt upp helt enkelt!  

Hur hittade du Skåne Stadsmission, och vad var det som fick dig att bli volontär?

 Det var hösten 2019 som jag började som volontär på ett språkcafé  Stadsbiblioteket. Därigenom blev jag senare tipsad om att ta kontakt med Skåne Stadsmission. Jag började då som volontär i Unga Forums Pluggstuga och fortsatte därefter att engagera mig i kreativa verkstaden och på Crossroads 

I framtiden vill Chun-Lok arbeta med socialt arbete inom idéburen sektor, gärna i verksamheter och organisationer som stödjer barn och unga.  

Vad tycker du mest om med att vara volontär?

 Vill man lära sig något nytt, få nya perspektiv och möta människor man aldrig tidigare skulle mött borde man bli volontär, säger Chun-Lok. Genom att vara engagerad i flera verksamheter så får du fler erfarenheter, träffar olika målgrupper och får definitivt nya perspektiv på saker och ting.  

  Det finns möjlighet att prova olika uppgifter som volontär, vara ett stöd, få erfarenhet, skapa kontakter. Istället för att ”bara” sitta hemma kan man med lite av den tiden göra skillnad. I de verksamheter jag är volontär i gör jag olika saker. Hjälper till med läxor, är ett socialt stöd, spelar musik i kreativa verkstaden, och serverar frukost och stödjer målgruppen på Crossroads 

Varför borde man engagera sig som volontär?

 Frågan är snarare: Varför inte?! Som volontär lär man sig alltid något nytt. Samtalen och mötena är aldrig det samma och varje gång får man nya perspektiv och nya lärdomar. Jag ser det heller inte som att enbart vara till hjälp och ett stöd, utan att jag gör det jag har möjlighet till som medmänniska. Jag rekommenderar definitivt fler att bli volontärer.