Sjuksköterska Vendela arbetar på Skåne Stadsmission

Sjuksköterskan Vendela: ”Han säger ofta att vi har räddat hans liv”

I sitt jobb som sjuksköterska på Skåne Stadsmission möter Vendela dagligen människor som kämpar för sin överlevnad. Mer än en gång har hon satt sig i en taxi för att följa svårt sjuka människor till akuten eller andra vårdinrättningar.

– En av fördelarna med mitt jobb är att jag kan göra skillnad i andra människors liv. Jag har ofta kontinuerlig kontakt med mina patienter. Det gör att jag kan lära känna dem bättre och efterhand skapa förtroende och tillit, säger hon.

När Vendela såg att Skåne Stadsmission sökte en sjuksköterska för ett år sedan kände hon att hon måste söka. Och redan efter en vecka visste hon att hade hamnat rätt. Sedan dess har hon lärt sig mycket.

– Jag har alltid velat arbeta med människor som inte har det så lätt. Något jag inte var fullt medveten om innan jag började här var hur svårt många har det i dag. Vården är ganska otillgänglig som det är. Men utan tillgång till språket eller vetskap om de rättigheter man har, blir det mycket svårare, säger hon.

En av fyra sjuksköterskor

Vendela är en av fyra sjuksköterskor på Skåne Stadsmission. Hon arbetar i Malmö, på tre av Stadsmissionens olika verksamheter. På en av dessa finns hon på plats varje förmiddag.

– Mina patienter behöver inte boka tid för att träffa mig. De vet att jag är här och kan bara dyka upp. Behöver vi en tolk så ordnar vi det, säger Vendela.

Tanken är att besöket hos sjuksköterskan inte ska präglas av stress. Förutsatt att inget akut dyker upp får varje möte ta den tid som behövs.

– Bemötande och information är viktigt. Alla ska känna att de har mött någon som bryr sig och lyssnar på dem, säger Vendela.

Hjälp att söka annan vård

Utöver grundläggande kontroller och rådgivande samtal kan Vendela och hennes kollegor hänvisa patienter till någon av de läkare som arbetar på Skåne Stadsmission. De kan också hjälpa vidare till annan vård, bistå med att ringa och boka tider eller i akuta fall följa med sina patienter dit. Något Vendela har gjort flera gånger.

– Vi fick nyligen besök av en man som vi inte hade mött förut. Han hade mycket ont och det visade sig att han nyligen varit inlagd på sjukhus. När jag hade gjort några kontroller bedömde jag att han behövde komma till sjukhus. Jag och en kollega satte oss därför i en taxi och följde honom till akuten, där han ganska snabbt fick vård och blev inlagd, säger hon.

Vendela berättar sedan om en annan man, som inledningsvis var mycket tveksam till att söka vård. Men efter flera möten och samtal med Vendela och socialarbetarna genomgick han två operationer. Vendela och kollegorna fanns med vid vårdplaneringen när han skrevs ut samt hjälpte honom att ansöka om den bostad som han fortfarande bor i.

– Han besöker oss ibland och klarar numera det mesta själv. Framför allt mår han mycket bättre, även om hans återhämtning har varit tuff. Han säger ofta att vi har räddat hans liv. Det sorgliga i den här och många andra berättelser är att våra insatser ens ska behövas.

Vad driver dig?

– Jag drivs av att hjälpa dem som inte själva kan ta sig fram. Det händer att jag ibland blir arg över hur tungt många av mina patienter har det. Då hjälper ilskan till att samla ihop mig och göra det jag kan. Tillsammans hittar jag, mina kollegor och patienter vägar framåt och jag får mycket tillbaka! Att lära känna människorna bakom de här ödena gör stor skillnad och är ett givande sätt att jobba på.

***

Läs mer om Stadsmissionshälsan

Text: Lotta Solding

Foto: Ronnie Kronblad