Skånemejerier har växlat upp sitt samarbete med Skåne Stadsmission

För att stötta socialt utsatta i sin hemmaregion har Skånemejerier ingått partnerskap med Skåne Stadsmission. Det innebär ett årligt ekonomiskt stöd, matdonationer och gemensamma aktiviteter för att bidra till Stadsmissionens verksamheter året om.

Skånemejerier har sedan några år tillbaka skänkt överskottsprodukter till Stadsmissionen. Under 2020 blev det hela 10,6 ton mat. Det handlar om mejerivaror som mjölk, yoghurt, ost och kvarg, men även juicer och smoothies.

– Detta är ett samarbete som gör att vi minskar matsvinnet och samtidigt kan hjälpa dem som behöver det allra mest. Det är det bästa vi kan göra med vårt överskott. Den mat vi inte kan skänka för mänsklig konsumtion omvandlas till djurfoder, och i tredje hand omvandlas den till biogas som används som energi i våra mejerier. Detta är ett bra exempel på hur vi måste tänka i ett cirkulärt system, säger Jeanette Flodqvist, hållbarhetschef på Skånemejerier.

Sedan 2020 stöttar Skånemejerier också med ett årligt ekonomiskt stöd.

– Det är i Skåne vi har våra rötter och vårt hjärta, och vi vill dra vårt strå för att alla skåningar ska må bra. Skåne Stadsmission gör ett fantastiskt arbete. Vi är stolta att kunna vara med och bidra med både näringsrika livsmedel, och nu även ekonomiskt, vilket vi vet gör stor nytta i en så viktig organisation, säger Jeanette Flodqvist, Skånemejeriers hållbarhetschef.

Under hösten 2020 aktiverade Skånemejerier sin personal, och omvandlade deras hälsoinsatser till frukostar. Ju mer medarbetarna gjorde, om det så var en springrunda, en digital fika med en kollega eller en stunds meditation, desto fler frukostar skänktes till Skåne Stadsmission. En win-win för alla inblandade. Vid jul ordnades en digital insamling, och till våren 2021 ska företagets medarbetare kraftsamla för att samla in kläder och saker till Stadsmissionens verksamheter.

– Vi hoppas och tror att våra medarbetare ska känna ett stadigt ökande engagemang för Skåne Stadsmission. När vi nu blivit huvudpartner kommer vi att aktivera personalen med jämna mellanrum, för att stärka banden mellan oss och de medmänniskor i Skåne som har det allra kämpigast, säger Petra Hallin, HR-direktör på Skånemejerier.

►Läs mer om Skånemejeriers hållbarhetsarbete 

Relaterade artiklar

​Skånemejerier donerar överskottsprodukter till Stadsmissionen

”Att donera överskottsprodukter till Café David leder inte bara till att vi kan arbeta mot FNs mål för en hållbar utveckling och agera som en ansvarsfull företagsmedbogare utan även till motivation och stolthet ibland våra medarbetare. En riktigt win-win situation för alla parter.”

►Läs mer

Fler samarbeten