Snart öppnar Skånes första sociala matbutik

Den 7 oktober slår Skåne Stadsmission upp portarna till Matmissionen – en social matbutik med fokus på social och miljömässig hållbarhet där medlemmar kan handla till kraftigt reducerade priser.

– Alla människor ska ha råd att äta ordentlig mat. Det här är vårt bidrag för att minska matsvinn samtidigt som vi bidrar till långsiktigt och hållbart stöd till fler människor i utsatthet, säger Alireza Mobasheri, områdeschef sociala företag på Skåne Stadsmission.

Matmissionen är ett butikskoncept som tagits fram av Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood, och som går ut på att mat som annars skulle ha gått till spillo tas tillvara och säljs i en social butik där medlemmar får handla varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. I butikerna finns möjlighet för människor som står långt från arbetsmarknaden att arbetsträna.

– Det finns redan butiker i Stockholm och Göteborg och det är med stor stolthet vi nu öppnar den första Matmissionen i Skåne, säger Alireza Mobasheri.

Flera stora partnerföretag

Den nya Matmissionen är på cirka 500 kvadratmeter och ligger i Mobilias köpcenter. Butiken öppnas i samarbete med medgrundaren Willys samt Skåne Stadsmissions huvudpartner Kavlifonden.

Inredning, kyl- och frysdiskar i butiken kommer från Willys som genom ett treårigt partneravtal också bidrar med kunnande och mentorskap inom livsmedelshantering. Under dessa tre år kommer Willys och Skåne Stadsmission dessutom att undersöka möjligheterna att utveckla konceptet och på så sätt ge stöd till fler människor i utsatthet i Skåne.

Kavlifonden har i år bidragit med nästan två miljoner kronor till utveckling av Skåne Stadsmissions matbank och distributionskanaler. Pengarna gör den sociala matbutiken möjlig genom att lägga grunden för säker livsmedelshantering inom logistik och leveranskedjan, men säkrar även fortsatt utdelning av kostnadsfria matkassar till barnfamiljer som behöver.

– Kavlifonden är stolta över samarbetet med Skåne Stadsmission. Vi är glada över att kunna bidra till denna viktiga utvidgning av deras arbete, säger tilldelningsansvarig för Kavlifonden i Sverige, Guro Sundsby.

Vem får handla?

Matmissionen har öppet för medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker.

– I övriga Matmissionen-butiker i landet kan även icke medlemmar handla, men då till ordinarie pris. Eftersom vi ser att behovet i Malmö är så stort kommer vi till att börja med enbart att ha öppet för medlemmar, för att försäkra oss om att maten räcker till de människor som behöver det bäst. Utöver möjligheten att handla mat till nedsatt pris får medlemmarna också möjlighet att få stöd av våra socionomer och jurister för att öka sina möjligheter att skapa en bättre framtid, säger Alireza Mobasheri.

Matmissionen är en registrerad livsmedelsaktör som följer de regler som gäller för hantering av livsmedel. Varorna som säljs är donationer från andra livsmedelsbutiker och producenter, och består av sådant som annars skulle gått till spillo, som överproduktion och varor med kort bäst före-datum.

– Vi vill skicka ett stort tack till alla de leveranterör som väljer att skänka mat till oss i stället för att kasta överskottet. Att se till att matsvinn kommer till nytta är ett väldigt konkret sätt att bidra till att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, säger Mobasheri.

Fakta: Vem kan bli medlem?
Den som lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller Migrationsverkets dagersättning är kvalificerad för ett gratis medlemskap hos oss. Även den som lever på sjukersättning, sjukpenning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller månadslön efter skatt som understiger 10 036 kronor (2021) kan bli medlem. Dock undantas studerande. Registreringen av medlemmar för Matmissionen i Malmö börjar den 6 september 2021, mer information kommer här.

Fakta: Matfattigdom
Varje dag möter vi människor som inte har råd med mat. Människor som kommer till oss för dagens enda varma måltid, eller för en matkasse att dryga ut hushållskassan och fylla kylskåpet med. Matfattigdomen i Skåne är ett faktum. Så mycket som två tredjedelar av stadsmissionernas arbete handlar om att hjälpa människor med basbehov som mat. Matfattigdom handlar om att inte ha råd med mat, att inte ha mat så att det räcker och tvingas prioritera bort mat till förmån för andra utgifter. Matfattigdom handlar också om att av ekonomiska skäl tvingas köpa näringsfattig mat. Läs mer här!