Artisten Magnus Tingsek är aktuell med ny skiva, och flera spelningar. Men hans senaste låt är faktiskt en riktig julklassiker. Att göra om den glättiga ”Mössens julafton” till finstämd filmmusik var en utmaning, men blev enkelt när han fick sammanhanget klart för sig.

– När jag hörde om Skåne Stadsmissions julfilm och vad den handlade om var det lätt. Känslan kom naturligt. Det var dock inte helt lätt att sjunga just denna texten i detta sammanhang, säger han.

Textraden ”När julen kommer ska varenda unge vara glad” blir i Skåne Stadsmissions film en uppmaning till att ge alla barn samma trygghet och värme i jul. Stadsmissionen möter varje dag barn som inte har tillräckligt att äta, och vars föräldrar kämpar för att få vardagen att gå ihop. I år är tredje året i rad som julens kampanjfilm tonsätts av en känd musiker med koppling till Skåne. Magnus Tingsek har här sällskap av Nina Persson och Johan Karlsson (Familjen).

Magnus, varför ville du göra musik till Skåne Stadsmission?
– Om jag i förlängningen kan hjälpa folk som behöver hjälp genom att göra något jag älskar så är det onekligen en ”no brainer”.

Hur är din egen relation till julen? Tycker du om jul?
– Jag är lyckligt lottad och har en fin relation till julen. Min mamma är “old school” julfanatiker, med allt mys det innebär, och det har jag delvis ärvt. Många tenderar att luta sig mot sitt lite snällare jag, synd bara att inte den pendeln kan stanna där året runt.

Vi på Skåne Stadsmission är oerhört glada över att Magnus Tingsek hade möjlighet att göra musiken till årets julfilm.

– Han sätter verkligen stämningen och förstärker vårt budskap, säger Emilia Johansson, ansvarig för privatinsamling.

I Skåne finns nästan 30 000 barn som lever i fattigdom och vars föräldrar saknar pengar till det nödvändigaste som ordentlig mat, kläder, försäkringar och liknande (SCB 2017). Enligt Malmö stads egen statistik (2021) finns över 600 barn som lever i hemlöshet, det är lågt räknat 20 skolklasser, och då menar vi på Stadsmissionen att mörkertalet är stort och antalet barn som lever i väldigt osäkra boendeförhållanden är betydligt högre.

Magnus, hur känner du inför att så många barnfamiljer i Skåne har det tufft i jul?
– Det är överraskaskande många vilket är hemskt. Och då det dessutom speglar resten av året också så är det verkligen fruktansvärt. Jag ska göra vad jag kan för att hjälpa till.

Här kan du se filmen och höra musiken:

Läs mer om tidigare samarbeten:
Nina Persson
Familjen