Café David är min familj

”Jag vet hur jag ska uttrycka det men jag vet inte om du förstår. Café David är min familj.”

Så vill Lasse beskriva Café David när jag frågar. Lasse är snart 60 år gammal. Han besöker Café David varje dag sen mer än ett år tillbaka. Han äter frukost, dricker kaffe och pratar med de vänner han har fått.

Efter en olycka för två år sen gick livet utför och Lasse hamnade i en djup depression. Till slut också i hemlöshet. Han skämdes så för sin situation att han inte ville be någon om hjälp. I fyra månader sov han utomhus och på centralen.

Han visste inte ens att Café David fanns när han levde som hemlös. På centralen i Malmö lärde han känna några EU-migranter som han hjälpte med språket och lite annat. En dag frågade de om han ville hänga med och äta gratis frukost. Sen den dagen har han varit på Café David varje dag.

Lasse berättar om ett rikt liv med många olika jobb och familj. Uppväxten präglades av hans fars våld. Han var ofta rädd och när han själv fick egna barn så lovade han sig själv att aldrig slå dem. Med stolthet berättar han att han aldrig svikit det löftet.  Idag är hans barn vuxna och han lyckas hålla kontakten med dem, trots sin situation.

I fjol firade Lasse sin första jul på Café David. Det blev en trevlig dag, berättar han, med god mat, gemenskap och värme. Personalen på Café David ger av sig själv. Lasse är matlagningsintresserad och kockarna i köket delar gärna med sig av recept.

Det enda som var lite trist var att alla gick och la sig så tidigt. Lasse gillar att sitta uppe på julafton och umgås, kolla tv och fortsätta firandet.

Idag ser livet annorlunda ut än för ett år sedan.  Lasse mår mycket bättre. Han har kommit ur den värsta depressionen och har hittat ett tillfälligt boende. Genom det stöd han har fått av sina medmänniskor har han orkat resa sig.

Julen firas på Café David i år igen och vi får hoppas att Lasse hittar någon att sitta uppe med!

*Lasse heter egentligen något annat.

 

Vill du bidra till att fler männsikor som Lasse fira jul? Köp ett julfirande!