Inlägg

Hållbar accessoarkollektion när Glitter och Remake samarbetar

Samarbetet mellan Skåne Stadsmission och Bergendahls tar nu ytterligare ett kliv framåt när Glitter lanserar en unik och hållbar kollektion i utvalda butiker.

Skåne Stadsmissions återbruksvarumärke Remake har tillsammans med Glitter tagit fram scrunchies, necessärer, väskor, halsband och armband av
återvunnen textil, garn och knappar.

– Det har varit jätteroligt att jobba med produkterna till Glitter. Jag gillar att vara kreativ utifrån begränsningar. När man arbetar med återbruk måste man
lösa det med vad man har, säger Ava Hanning på Remake (till vänster i bild ovan), som har designat kollektionen som sedan producerats av ett team av medarbetare och människor i arbetsträning.

Kollektionen är en del av det samarbete som Bergendahls och Skåne Stadsmission startade våren 2022 för att stötta människor i långvarig arbetslöshet till sysselsättning. I våra sociala företag arbetar vi med människor som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden. Genom inkluderande arbetsintegration kan det klimatsmarta varumärket Remake bidra till såväl social som miljömässig hållbarhet – någon som vi är glada att Glitter vill bidra till.

– Jag tycker att vårt samarbete med Skåne Stadsmission är superviktigt. En viktig del i Bergendahls hållbarhetsarbete är mångfald och inkludering. Vi vet hur viktigt det är att ha ett jobb att gå till. Sen finns det dessutom ett genuint intresse för design och skapande i vår familj, så det känns extra kul att Glitter också kan göra just det här projektet tillsammans med Skåne Stadsmission, säger Sophia Bergendahl.

Remake-kollektionen kommer säljas exklusivt i dessa utvalda Glitter butiker:
Stockholm: Sergelgatan, Göteborg: Nordstan och Malmö: Emporia.

Bergendahls inleder samarbete med Skåne Stadsmission 

En möjlighet till arbetsträning ökar chansen för ett steg tillbaka in på arbetsmarknaden. Bergendahls vill genom en donation till Skåne Stadsmission stötta arbetet med att hjälpa de som hamnat utanför arbetsmarknaden att börja arbeta igen.

– Vi tycker Skåne Stadsmission gör ett väldigt viktigt jobb i vårt samhälle. De hjälper utsatta och ger människor en chans att komma på fötter under trygga förhållanden. Vi vet hur viktigt det är att ha ett jobb att gå till och vill därför stötta dem i deras arbete med att arbetsträna de som hamnat långt från arbetsmarknaden, säger Sophia Bergendahl. 

Samtidigt inleder Bergendahls dotterbolag GRANIT ett samarbete med REMAKE Skåne, som är ett initiativ av Skåne Stadsmission med fokus på att ta fram nya produkter av återvunnet material. REMAKE har tagit fram en kollektion av produkter i jeanstyg som kommer att säljas på GRANIT. Just jeans är ett resurskrävande material som kräver 12,000 liter vatten under nytillverkning av bara ett par. Det cirkulära samarbetet innebär att mer textilier kan återvinnas och bli nya produkter istället för att slängas.  

– Samarbetet mellan GRANIT och REMAKE är ett klassiskt exempel av win-win. GRANIT kan erbjuda sina kunder snygga produkter som är bra både för miljö och samhälle och REMAKE får chansen att sälja sina produkter i fler städer och öka medvetenheten kring varumärket, säger Christel Breum försäljningschef Skåne Stadsmission.   

”Det finns en uppgift för alla, det gäller bara att hitta den”

Skrattet klingar över lokalen medan vana fingrar bläddrar igenom skjortor och sorterar ut galgar. Ett par slitna jeans hamnar direkt i REMAKE-korgen. De kan bli ett snyggt datorfodral.
Lisa och Kristin är vana vid att arbeta ihop.
– Drömmen är att tjäna egna pengar. Lisas stöd är viktigt, hon är min ledstjärna, säger hon.

Det var sommar när Kristin först klev in på Grönegatan 36. Hon var besviken på Arbetsförmedlingen, men hade hittat en handläggare på socialtjänstens avdelning för ekonomiskt bistånd som förstod henne och föreslog arbetsträning på Skåne Stadsmission.

– Jag har alltid sagt att jag inte skulle hamna hos socialen, men så stod jag där. Fem barn och inget jobb, inga pengar.

Att få chansen att arbetsträna var ett sätt att hitta tillbaka till arbetslivet igen, utan orimliga krav. Handledaren Lisa finns till hands för att svara på frågor, guida om något är oklart och peppa om det är tufft.

– Vi skrattar vansinnigt mycket tillsammans. Har jag en dålig morgon blir jag ändå glad när jag kommer hit, berättar Kristin.

Som handledare ser Lisa det som sin uppgift att hjälpa deltagare i arbetsträning att hitta rätt.

– Det finns en uppgift för alla, det är jag övertygad om. Det gäller bara att hitta den, säger hon.

Hon har jobbat på Skåne Stadsmission i Malmö länge. Först på Nattjouren, med människor i akut hemlöshet. När den stängde blev det Gåvoinlämningen på Grönegatan. Det var en stor omställning att gå från nattarbete till dagjobb, men i grunden är arbetsuppgiften densamma: att se människor för vad de är och behöver just nu.

– För vissa är det svårt nog att ta sig upp på morgonen och komma hit. Då räcker det. Sedan kan vi tillsammans lista ut vilka arbetsuppgifter som passar just den här personen. Ibland vet man inte själv vad man tycker om, man får prova sig fram säger Lisa och berättar att det är just variationen av arbetsuppgifter som gör Gåvoinlämningen så bra för arbetsträning.

– Man får prova på i lugn och ro. Vill man testa elektronik, kolla pussel eller sortera kläder? Vi har inga produktionskrav, det får ta den tid det tar. Människor växer i det!

Kristin stämmer in, hon har varit på Grönegatan i flera månader nu och har sett en förändring hos såväl sig själv som andra.

– Jag kan se hur människor är osäkra när de kommer hit, men sakta tar mer och mer plats. Det går med små steg och plötsligt är de med i vårt tokiga lilla gäng.

 

Ibtihal hittade rätt på REMAKE

Listan över kreativa projekt och utbildningar som Ibtihal har gått verkar oändlig. Hon sprudlar av energi och handlingskraft. Det är svårt att tro att hon för några år sedan satt hemma sysslolös, trött och deprimerad.

– Jag känner att jag hittat rätt nu. Jag trivs och jag kan arbeta heltid igen, säger hon.

Ibtihal Hmood, 57 år, arbetstränar på REMAKE Skåne sedan mars 2021. Vägen hit var lång. Först flykten från Saddam Husseins Irak, ensam med tre barn, sedan trafikolyckan med minnesförlust, yrsel och trötthet som följd. Hennes styrka är så påtaglig att den syns även för den som inte känner till hennes historia. Här finns kunskap och ambition i massor.

– Jag har alltid studerat, det gjorde både jag och mina systrar. Jag är utbildad lantmätare, men har också gått sommarkurser i sömnad, matlagning, språk, hjärt- och lungräddning och mycket annat, berättar hon.

Hon hade etablerat sig i Sverige, återförenats med sin man och var mitt uppe i svenskastudier och validering av sina universitetspoäng när hon blev påkörd av en bil på ett övergångsställe. Rehabiliteringen tog tid, och när hon skulle börja arbeta igen tornade hindren upp sig. Minnet fungerade inte som tidigare, varken lärarjobb eller andra praktikplatser fungerade i längden. Hon blev sjukskriven men klättrade på väggarna, ovan vid att vara sysslolös. Hon blev uppgiven och deprimerad men en klok läkare sa: ”om du hittar rätt arbete för dig kan du absolut arbeta heltid igen om du vill”.

– Genom en handläggare på kommunen fick jag besöka Skåne Stadsmissions REMAKE. Att komma hit var fantastiskt, det kändes bra.

På REMAKE blir gamla textilier till nya produkter. Just nu är det demin som gäller. Avlagda jeans blir grytvantar, grytlappar, väskor och brödkorgar. Ibtihal arbetar med en väska som ska sys om. En söm har blivit sned.

– Jag är bra på att rätta till sådant. Jag tycker om variationen i arbetet, tycker om att komma med idéer och lösningar. Jag syr inte bara på jobbet utan hemma också, och jag bakar och odlar, berättar hon och visar bilder på sin prunkande sommarbalkong där familjen samlats för en festmåltid.

Hon arbetar 80 procent, men är på väg att gå upp till 100.

– Barnen har blivit stora och jag börjar bli gammal, men jag har mycket kvar att ge. Jag vill studera design! På REMAKE har jag fått utmana mig själv och det vill jag fortsätta med.

Att leva i mångsidig utsatthet

Under Prideveckan i Köpenhamn och Malmö deltog Skåne Stadsmission som representant för civilsamhället i ett panelsamtal om vikten om medvetenhet om den mångsida utsatthet som drabbar HBTQIA+ -personer.

Seminariet arrangerades av Funktionsstödsförvaltningen i Malmö stad och samtalet hade fokus på hur individer lever i flertalet olika komplexa kontexter, just i detta fall att vara hbtqia+ person med någon sorts funktionsnedsättning och utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Något som Skåne Stadsmission möter i sina olika stödverksamheter.

– Det är viktigt att vi är medvetna om den mångsidiga utsattheten som drabbar många människor, inte minst när det kommer till arbetsmarknaden, säger Bahareh Andersson, projektledare för ESF-projektet Inkluderande arbetsintegration och Skåne Stadsmissions representant vid panelsamtalet.

Målet med panelsamtalet var att belysa det som många ser som främmande och skrämmande där vikten av tidiga preventiva åtgärder tas upp och hur rätt stöd kan ges till dem som är särskilt sårbara i samhället för att kunna göra en positiv förflyttning i sin utsatta kontext.