Inlägg

Volontären Tord: ”Jag möter så många mysiga människor”

Tord Åkesson är kock och har drivit puben Utposten i Helsingborg i 29 år. Sedan sommaren 2023 är han också volontär på Skåne Stadsmissions sociala matbutik i Helsingborg, tre timmar i veckan. För att han kan och vill.

– Att arbeta som volontär hade varit en tanke under en lång tid. Jag ville göra något för att hjälpa andra. När den sociala matbutiken startade i Helsingborg förra sommaren anmälde jag därför mitt intresse. Kan man hjälpa andra så är det ens skyldighet att göra det, säger Tord och tillägger:

– Men jag gör också detta för min egen skull. Att vara volontär gör mitt liv bättre.

Tord har varit kock i hela sitt yrkesliv, med undantag för några år som ung då han arbetade på sjön. Han driver Utposten tillsammans med en kollega och är fortfarande aktiv i köket. Även personalärenden och löneutbetalningar ligger på hans bord. Ledig tid spenderar han gärna med sin familj eller med att träna armbrytning. Ett intresse som lett till att det finns ett armbrytningsbord även på Utposten.

Står i dörren

Tre timmar i veckan hänger Tord dock av sig kockförklädet och tar sig till Skåne Stadsmissions sociala matbutik. Hans uppdrag är att vara dörrvakt, vilket handlar om att kontrollera att varje besökare är där på sin inbokade tid.

Tord Åkesson är volontär på Skåne Stadsmission

Foto: Ronnie Kronblad

– De satte mig nog i dörren för att jag har så tydlig röst. Efter ett helt liv i restaurangbranschen har jag väl fått en viss ton. Jag kör med raka rör. I de flesta fall flyter det på i dörren. Jag möter så många mysiga människor, vilket ger bra energi som jag tar med mig hem, säger Tord och fortsätter:

– Många av besökarna har det riktigt dåligt. Och de flesta är väldigt tacksamma för att få komma in. Men det finns också de som försöker snacka sig in, trots att de inte har någon bokning. Det löser jag såklart, men den biten tar en del energi.

Vad driver dig att fortsätta?
– Alla människor jag möter. Dels alla besökare, dels de som arbetar på Matmissionen eller inom Skåne Stadsmission. De gör ett fantastiskt jobb! Mitt i det kaos som många av besökarna lever i så utgör de en stomme som skapar ordning och reda.

Har du några råd till andra som funderar på att bli volontärer?

– Det är bara att testa! Du får ett fantastiskt bemötande och känner dig direkt välkommen. Och känner du inte att Matmissionen är din grej så finns det andra volontärmöjligheter inom Skåne Stadsmission. Jag känner att jag har växt in i mitt uppdrag och vågar ta mer plats nu än i början. Till skillnad mot mitt vanliga jobb så finns här alltid någon som säger vad jag ska göra – det är väldigt skönt.

***

Vill du bli volontär på Skåne Stadsmission? Läs mer här!

Text: Lotta Solding
Foto: Ronnie Kronblad

Skåne Stadsmission öppnar Matmissionen i Helsingborg

Det är tuffa tider för många just nu. Syftet med Skåne Stadsmissions öppnande av sociala matbutiker är att lindra matfattigdomen, bidra till minskat matsvinn, samt att ge människor i utanförskap en chans till arbetsträning. Den 1 juni öppnar Matmissionen i Helsingborg, en stad där nästan 10 procent av invånarna lever i ekonomisk utsatthet.

Alireza Mobasheri, Skåne Stadsmission

Alireza Mobasheri, Skåne Stadsmission

– Vi är väldigt glada att kunna öppna ännu en ny butik som kan lindra den ökande matfattigdomen i samhället generellt och i Helsingborg specifikt. Alla människor ska ha råd att äta sig mätta på bra och näringsrik mat, säger Alireza Mobasheri, områdeschef för sociala företag på Skåne Stadsmission.

Matmissionen och Willys

Matmissionen i Helsingborg är ett samarbete med, bland andra, butikskedjan Willys som bidragit med gedigen kunskap inom dagligvaruhandel samt med inredningen av den nya butiken. Thomas Evertsson, vd på Willys, är glad över expansionen och med samarbetet.

– Att minska matsvinnet är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för vår bransch. Genom att stötta Matmissionen bidrar vi till att mindre mängd mat slängs och att den i stället kommer till nytta där behovet är som störst. Vi är stolta över att kunna hjälpa till med det vi kan, säger Thomas Evertsson, vd på Willys

Registrera i Matmissionens app

För att kunna handla hos Matmissionen i Helsingborg, eller i någon av de ytterligare nio butikerna runt om i landet, behöver man registrera sig i Matmissionens app. Appen är öppen för ansökan om medlemskap redan från den 15 maj. Alltså två veckor innan butikens officiella öppnande den 1 juni.

För att bli medlem i Matmissionen, och kunna handla varor till en tredjedel av ordinarie pris, krävs att man har en nettoinkomst som understiger 12 163 kronor per månad. Beloppet är baserat på Försäkringskassans nivå för garantiersättning.

– Vi vill försäkra oss om att maten räcker till de människor som behöver den bäst. Utöver möjligheten att handla mat till nedsatt pris, kan medlemmarna också få juridiskt- och socialstöd och träffa vår sjuksköterska. Allt för att öka sina möjligheter att skapa en bättre, mer stabil framtid, säger Alireza Mobasheri.

Anders Pramborn, direktor på Skåne Stadsmission

Anders Pramborn, direktor på Skåne Stadsmission.

Skåne Stadsmission mot fattigdom

Matmissionen är en av flera olika verksamheter som Skåne Stadsmission driver för att minska den utsatthet som fattigdom leder till. Det handlar om att inte ha råd med mat, att inte ha mat så att det räcker, eller att tvingas prioritera bort mat till förmån för andra utgifter. Det handlar också om att av ekonomiska skäl tvingas köpa näringsfattig mat.

– Att vi idag i Sverige inte har kapacitet att inkludera alla människor utan att de blir hänvisade till donationer, är ett misslyckande för ett välfärdssamhälle som Sverige, säger Anders Pramborn, Direktor på Skåne Stadsmission.

Förutom ovan nämnda samarbeten, har Matmissionens skånska expansion också varit beroende av Kavlifonden och Svenska kyrkan, som bidragit med omkring två miljoner kronor för att möjliggöra etableringen i Helsingborg.

Om Matmissionen

Om Matmissionen Matmissionen startades av Stockholms Stadsmission 2015 och är ett koncept för matbutiker som möjliggörs genom ett samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund.

Matmissionen kombinerar ekologisk och social hållbarhet genom att rädda svinn, motverka matfattigdom och erbjuda arbetsträning. Matmissionen har mer än 25 000 medlemmar och totalt tio butiker runtom i landet. I Skåne finns butiker i Malmö på köpcentret Mobilia och i Helsingborg.

Mer information om hur du blir medlem på Matmissionen Helsingborg, samt öppettider etc. kommer snart på Skåne Stadsmissions hemsida.

Här kan du läsa mer om Matmissionen i Malmö, som öppnade 2021.

Nu är det dags för en vänlig vägg i Helsingborg

Den 15 februari 2019 öppnar Helsingborgs egen Wall of Kindness, Vänlighetens vägg, på Planteringen i Helsingborg. Det är Helsingborgshem som tagit initiativet till samarbetet med Skåne Stadsmission. 

Den specialbyggda gröna väggen är full med krokar där vem som helst hänga en jacka man inte använder. Förhoppningen är att någon som behöver får en ny jacka.

– Vi är väldigt glada att Helsingborgshem tagit initiativ till detta. Ju fler aktörer i samhället som tillsammans jobbar för ett medmänskligare Skåne desto bättre, säger Alireza Mobasheri, projektledare för Skåne Stadsmissions gåvoinlämning.

Själva idén till Wall of Kindness kommer ursprungligen från Iran, ett medborgarinitiativ som sedan plockats upp av flera städer i Sverige, bland annat Malmö och Lund, även där i samarbete med Skåne Stadsmission. På fredag och en månad framåt, 15 februari till 15 mars, är det alltså dags för Helsingborg att få sin egen vägg av mellanmänsklig vänlighet och omtanke.

– Wall of Kindness är både återbruk och en fantastiskt fin möjlighet att föra människor närmare varandra genom att göra det lättare att ge, och få, berättar Dragana Curovic, bosocial utvecklare på Helsingborgshem, som varit med och sytt ihop initiativet, tillsammans med Skåne Stadsmission.

Väggen finns på Wienertorget på Planteringen.

– Här fanns det en tillgänglig plats. Vi tyckte också det var Planteringens tur att stå värd för ett av våra evenemang och kanske kan det få några helsingborgare att upptäcka en ny stadsdel i sin stad, säger Dragana Curovic.

Själva väggen är 2,5 meter bred och 1,20 meter hög, större delen under skyddande tak. Förhoppningen är att många kommer och lämnar en jacka eller kappa.

Varje vardag kommer personal från Helsingborgshem att titta till väggen och göra plats för nya jackor. En gång i veckan kommer personal från Skåne Stadsmission och hämtar jackor som ingen tagit med sig hem och som samlats ihop i en näraliggande lokal. Dessa jackor ska sedan delas ut till behövande av Skåne Stadsmission.

– Med Wall of Kindness blir kretsloppet från dem som har över till dem som behöver tydligt och enkelt. Det påminner människor om hur lätt det är att dela med sig och ta ansvar för varandra, säger Alireza Mobasheri.

Vill din kommun eller ditt företag arrangera en Wall of Kindness? Vi hjälper gärna till. Kontakta foretagssamarbeten@skanestadsmission.se.