Volontären Tord: ”Jag möter så många mysiga människor”

Tord Åkesson är kock och har drivit puben Utposten i Helsingborg i 29 år. Sedan sommaren 2023 är han också volontär på Skåne Stadsmissions sociala matbutik i Helsingborg, tre timmar i veckan. För att han kan och vill.

– Att arbeta som volontär hade varit en tanke under en lång tid. Jag ville göra något för att hjälpa andra. När den sociala matbutiken startade i Helsingborg förra sommaren anmälde jag därför mitt intresse. Kan man hjälpa andra så är det ens skyldighet att göra det, säger Tord och tillägger:

– Men jag gör också detta för min egen skull. Att vara volontär gör mitt liv bättre.

Tord har varit kock i hela sitt yrkesliv, med undantag för några år som ung då han arbetade på sjön. Han driver Utposten tillsammans med en kollega och är fortfarande aktiv i köket. Även personalärenden och löneutbetalningar ligger på hans bord. Ledig tid spenderar han gärna med sin familj eller med att träna armbrytning. Ett intresse som lett till att det finns ett armbrytningsbord även på Utposten.

Står i dörren

Tre timmar i veckan hänger Tord dock av sig kockförklädet och tar sig till Skåne Stadsmissions sociala matbutik. Hans uppdrag är att vara dörrvakt, vilket handlar om att kontrollera att varje besökare är där på sin inbokade tid.

Tord Åkesson är volontär på Skåne Stadsmission

Foto: Ronnie Kronblad

– De satte mig nog i dörren för att jag har så tydlig röst. Efter ett helt liv i restaurangbranschen har jag väl fått en viss ton. Jag kör med raka rör. I de flesta fall flyter det på i dörren. Jag möter så många mysiga människor, vilket ger bra energi som jag tar med mig hem, säger Tord och fortsätter:

– Många av besökarna har det riktigt dåligt. Och de flesta är väldigt tacksamma för att få komma in. Men det finns också de som försöker snacka sig in, trots att de inte har någon bokning. Det löser jag såklart, men den biten tar en del energi.

Vad driver dig att fortsätta?
– Alla människor jag möter. Dels alla besökare, dels de som arbetar på Matmissionen eller inom Skåne Stadsmission. De gör ett fantastiskt jobb! Mitt i det kaos som många av besökarna lever i så utgör de en stomme som skapar ordning och reda.

Har du några råd till andra som funderar på att bli volontärer?

– Det är bara att testa! Du får ett fantastiskt bemötande och känner dig direkt välkommen. Och känner du inte att Matmissionen är din grej så finns det andra volontärmöjligheter inom Skåne Stadsmission. Jag känner att jag har växt in i mitt uppdrag och vågar ta mer plats nu än i början. Till skillnad mot mitt vanliga jobb så finns här alltid någon som säger vad jag ska göra – det är väldigt skönt.

***

Vill du bli volontär på Skåne Stadsmission? Läs mer här!

Text: Lotta Solding
Foto: Ronnie Kronblad