Inlägg

Carola fick sitt drömjobb när hon fyllde 60

Carola växte upp i en missbrukarfamilj och jobbade kommunalt i 34 år – innan hon plötsligt en dag sa upp sig. Hon hade nya planer.

– Jag fick mitt drömjobb samma år som jag fyllde 60, säger Carola som nu arbetar på Café David Skåne Stadsmission i Kristianstad.

En dag 2017 började Carola, som hon säger själv, att ”stortjuta”. Det blev startpunkten på ett helt nytt liv. Efter att hon hjälpt en vän att skänka saker till Stadsmissionen stannade de kvar och pratade. Då föreslog hennes väninna att hon kanske skulle bli volontär och plötsligt kom känslorna ikapp, uppväxten i en missbrukarfamilj och livets törnar sedan dess. Sagt och gjort, Carola blev volontär på Skåne Stadsmissions verksamhet i Kristianstad och älskade vad hon gjorde.

– All min lediga tid var jag här, säger hon. Jag bara brann för det och tog till och med ut semester för att kunna vara här så mycket som möjligt.

Pandemin slog hårt

Carola berättar att hon hade dåligt självförtroende och att hon alltid tänkt att hon inte klarade av saker. Men på Skåne Stadsmission förstod hon att hon visst kunde. Hon kunde massor. I samma veva fick Carola en ADHD-diagnos som också hjälpte henne att pussla ihop saker.

– Hela Skåne Stadsmission har hjälpt mig så mycket. Jag känner att jag kan saker och att jag bidrar, säger hon.

När pandemin kom 2020 fick Carolas volontärskap ett abrupt slut. På grund av smittorisken kunde hon inte vara med på ett helt år.

– Det tog mig verkligen så hårt, men jag var fast besluten om att återvända.

Och återvände gjorde hon. När restriktionerna för pandemin började luckras upp erbjöds Carola ett timvikariat. Och sedan en tillsvidaretjänst.

– Jag var helt överväldigad och så lycklig. Jag cyklade till mitt jobb direkt. När de andra frågade vad jag som jobbade natt gjorde där mitt på dagen, svarade jag att jag skulle säga upp mig, säger Carola och skrattar.

Firade på Café David

Nu jobbar Carola deltid på Café David och fortsätter som volontär.

– Jag fick mitt drömjobb samma år som jag fyllde 60. Jag firade faktiskt 60-årsdagen på Café David. Det var en fantastisk ära att få fira tillsammans med dem, jag känner flera av dem sen tidigare, säger hon. Just kontakten med deltagarna – och känslan att få bidra – är det som gör att Carola stortrivs med sitt arbete.

– Det kan vara små framsteg som någon gör, men som gör så stor skillnad för just den personen. Många vill inte ens se de här människorna. När någon av dem berättar att de har fått ett boende eller en praktikantplats så blir jag så glad! Jag är så fruktansvärt stolt att jobba här, avslutar Carola.

Bidra till vårt arbete varje månad – bli månadsgivare idag!

Digital volunteer meeting in English

Welcome to a digital meeting with all of you who speak English and would like to become a volunteer

In the meeting you will hear more about Skåne Stadsmission, our work and what you could do as a volunteer in our different areas. We do have some areas where Swedish is not needed and this presentation will focus on those areas. There will also be time to pose questions.

When: September 20, 2022 at 14.00-15.00

Where: The meeting will take place on Teams. A link and all practical information will be sent the day before the meeting.

How to sign up: Send a mail to volontar@skanestadsmission.se before the end of September 18, 2022 with heading ”Meeting Sept. 20” and include your name, number and e-mail for the link to be sent.

We look forward to seeing you!

Digital informationsträff för dig som är intresserad av att bli volontär!

Välkommen på digital informationsträff för dig som är intresserad av att bli volontär!

Som volontär på Skåne Stadsmission bidrar du med din tid och engagemang i våra verksamheter. Volontärer är en viktig del av Skåne Stadsmissions arbete framåt och vi är alltid i behov av att bli fler. På informationsträffen kommer vi presentera Skåne Stadsmission, hur vi arbetar, om våra verksamheter, och våra olika volontäruppdrag. Under träffen får du en tydlig bild om hur det går till att bli volontär hos oss, och hur du kan engagera dig.

 

Mer information om våra volontäruppdrag och verksamheter hittar du på www.skanestadsmission.se/ge-stod/blivolontar/.

 

När: 14 september, kl. 17.30-19.00

Var: Träffen anordnas via det digitala mötesverktyget Teams. Länk till mötet och mer praktisk info skickas ut dagen innan.

Anmälan: Anmälan görs till volontar@skanestadsmission.se, senast 12/9. Ange ”Anmälan informationsträff” i ämnesraden och skicka med dina kontaktuppgifter (namn, telefonnummer, e-post).

Har du frågor om vår volontärverksamhet kan du skicka din fråga redan nu till volontar@skanestadsmission.se.

 

Hoppas vi ses!

Saras volontärtips: ”Bara gör det”

”Det var så enkelt att anmäla sig, vara med på en digital informationsträff och sedan komma igång. Så nu bidrar jag med fyra timmars läxhjälp en dag i veckan, och det är fantastiskt.”

Sara är en av Skåne Stadsmissions många fina volontärer. Under pandemin har hon hjälpt till med läxhjälp på Unga Forum.
– Jag har varit volontär inom olika organisationer tidigare, men sedan kom barnen och det blev svårt att få tid. Men nu är yngsta barnet fyra år och jag kände att jag har möjlighet att vara volontär igen, så jag kollade runt och fastnade för stadsmissionen. Det var så enkelt att anmäla sig, vara med på en digital informationsträff och sedan komma igång. Jag anmälde mig för fyra timmars läxhjälp en dag i veckan, och det har varit fantastiskt.

Läxhjälp på Unga Forum

En kväll i veckan har Sara varit i vår verksamhet för barnfamiljer och unga och hjälpt ungdomar med sina studier.
– Unga Forum är så oerhört fint. Det känns så tryggt att komma dit. Där lagas mat, packas matlådor och där finns personal som hjälper barnen och ungdomarna på så många sätt. Min uppgift har varit att dra igång med läxhjälp så snart jag kommer. Det är bara att sprita händerna och sätta igång. Ungdomarna har skrivit upp sig och bokat tid, så måste vi göra under pandemin, och så ser man vad de behöver hjälp med. En kväll läste jag Hamlet med en kille, en annan dag tragglade jag körkortsteori. Ungdomarna är så sjukt motiverade, det är fint att se och vara en liten del av.

Har du tips till andra som vill engagera sig? 
– Många säger ”jag borde också” men så blir det aldrig av. Mitt tips är att bara göra det. Fundera över hur mycket tid du har, hur flexibel du är och vad du kan bidra med, och så kolla upp vilken organisation som delar dina värderingar och som kan ha behov av din hjälp. Jag gillade verkligen hur enkelt det var på Skåne Stadsmission. Det får inte vara krångligt, då blir tröskeln för hög.

Sara är inte bara volontär, utan även månadsgivare.
– Jag har följt Skåne Stadsmission länge, och gett en gåva då och då. Men i höstas kände jag att jag ville göra mer. Jag såg det ni skrev om matfattigdom och insåg hur en liten insats från mig, en liten summa varje månad som jag knappt märker av, kan göra stor skillnad för någon annan. Då blev jag månadsgivare.

Lokalt engagemang

Hon berättar att hon dessutom brukar köpa gåvokort då och då.
– Jag tycker det är så bra presenter till personalen på barnens förskola och skola.

Hennes engagemang för Skåne Stadsmission bottnar i en vilja att påverka sitt närområde.
– Att det är så lokalt känns viktigt för mig. Vi lever i den här staden, vi är en del av den. Då vill jag vara med och skapa något bra, och vara en förebild för mina barn. Dessutom känns det extra motiverande att stötta en organisation som månadsgivare när man ser med egna ögon hur mycket bra arbete de gör. Det blir väldigt konkret. Som månadsgivare överlåter jag min lilla peng till er, och jag vet att ni använder den där den behövs som mest. I volontärskapet ger jag av min tid, jag väljer vad jag vill göra och vad jag kan bidra med.

Vill du också bli volontär?

Mejla volontar@skanestadsmission.se eller läs mer här.

Annettes liv vände på julafton – nu vill hon ge tillbaka

Under många år levde Annette Lykkegaard i missbruk och hemlöshet. Vändningen kom en julafton då en vänlig människa ställt fram kaffe, smörgåsar och julklappar på källargolvet där hon sov. Den fina gesten blev ett uppvaknande, och hon sökte hjälp på Skåne Stadsmission. Denna julafton är det hon som hjälper till, som volontär på Café David. 

Vardagen präglades i många år av en ständig jakt på droger och någonstans att sova.
– Det var som att leva i en glasbubbla. Man visste aldrig vad som skulle hända minut för minut och ändå var allting alltid samma, säger Annette Lykkegaard.

En julaftonsmorgon för 18 år sedan var hon med om något som skulle bli vändpunkten till ett bättre liv.

– Jag hade hittat en källare vid Värnhemstorget där jag lyckats att bo i nästan en vecka faktiskt. På julaftons morgon vaknade jag av att det luktade kaffe. När jag öppnade ögonen upptäckte jag att det stod en bricka bredvid mig och såg att det var någon som hastigt smet därifrån. På brickan stod en termos med kaffe, några smörgåsar och några julklappar. Den känslan går inte att beskriva, säger hon.

Paketen innehöll underkläder, en tröja och deodorant. Hon förstod att det var någon som hade uppmärksammat henne i flera dagar. Kläderna var dessutom i rätt storlek!

– Sånt som en hemlös kvinna verkligen uppskattar, säger hon.

Anette drack upp kaffet och åt upp mackorna. Sedan gick hon bort till Skåne Stadsmissions Café David där hon fick hjälp. Kampen var hård, men nu har Annette varit drogfri länge.

Och nu är det hennes tur att hjälpa andra på julafton. I år ska Annette jobba som volontär på Café David, där hon själv firat många högtider. Minnena är både sorgsna och varma.

– Julen var och är fortfarande alltid förenad med mycket sorg. Jag tänkte såklart på mina barn, även om jag visste att de firade en bra jul med min bror och min mamma. Men jag visste också att de hade föredragit om jag hade varit med. Jag var ju välkommen om jag bara höll mig drogfri, men jag mäktade inte med det då, säger hon.

Att fira jul på Skåne Stadsmission kändes som en befrielse. Där var hon var inte ensam om de känslorna och behövde inte skämmas för att hon där och då valde drogerna framför sina barn.

– Och bara det att Stadsmissionen har öppet på julafton. Det betyder ju nånting. Man fick förutom god mat, en känsla av tillhörighet. Man fick duscha och man fick rena kläder. Det var inte helt fel. Det betydde jättemycket för mig. Under alla de här högtiderna; påsk, midsommar jul och nyår blev människorna där som ens familj.

När vi pratar med Annette, några veckor innan jul, längtar hon redan till julafton när hon för första gången kommer att vara ”på andra sidan”.

–Jag blir tårögd bara jag tänker på det. Det ska bli så roligt att få lov att ge tillbaka och någonstans få lov att visa de som fortfarande är hemlösa och aktiva i droger att man kan och att det går att leva drogfritt och ha ett fungerande liv. Till och med ett riktigt bra liv, säger hon.

OBS: I år blir julen på Café David annorlunda, på grund av pandemin. Vi kommer att servera julmat i flera sittningar, bordsservering och säkra avstånd. Läs mer om julfirande i en pandemi här!

Informationsträff för dig som är intresserad av att bli volontär

Välkommen till informationsträff för dig som är intresserad av att bli volontär!

Som volontär på Skåne Stadsmission bidrar du med din tid och engagemang i våra verksamheter, här i Skåne. På informationsträffen berättar vi om Skåne Stadsmission och om våra verksamheter. Under träffen får du en tydlig bild om uppdraget som volontär och har möjlighet att anmäla ditt intresse direkt på plats.

Läs mer om volontäruppdraget och våra verksamheter www.skanestadsmission.se/ge-stod/blivolontar/

När: 26 februari kl. 17.30 – 19.00
Var: Stora Kvarngatan 51a
Anmälan: Anmälan görs till volontar@skanestadsmission.se. Ange ”Anmälan informationsträff” i meddelanderaden och skicka med dina kontaktuppgifter (namn, telefonnummer, e-post).

”Jag får så mycket tillbaka”

Carola skulle bara lämna in några kläder, men när hon fick höra mer om Skåne Stadsmissions verksamhet i Kristianstad väcktes tanken på att bli volontär.

– Jag började faktiskt gråta när min kompis som var med sa ”detta vore väl något för dig”. Jag har två bröder som båda dött i missbruk och jag insåg att mina erfarenheter kunde vara användbara här, berättar hon.

Det är nu snart två år sedan, och Carola berättar med iver och glädje om allt som hänt sedan dess.

– Jag får så mycket tillbaka. Jag känner mig behövd och personalen har gett mig ansvar och förtroende vilket gett mig ett självförtroende jag inte hade innan.

Tio nätter i månaden jobbar hon som undersköterska på ett äldreboende i kommunen. Jobbet där ger henne gott om fritid, och den lägger hon på att vara volontär.

– I början var det tufft. Första julen jag var här grät jag när jag kom hem. Jag hade dåligt samvete för att jag cyklade hem till mitt hus, och allt som jag har. Nästa år kändes det snarare ”wow, vad häftigt att vara med”. Jag har insett att jag inte kan rädda världen, men jag kan ge stöd här och nu, säger hon.

Som volontär på Skåne Stadsmission finns stora möjligheter att hitta uppgifter som passar. Carola hjälper till med det mesta. Hon serverar frukost på Café David, och sorterar kläder och saker som skänks till stadsmissionen.

– Jag kan ju själv bestämma hur mycket jag jobbar, vill jag så kan jag sitta i caféet och prata hela dagen men jag gillar att göra annat också. Jag hjälper till i caféet och i garderoben, där de som kommer hit kan få nya rena kläder.

Hon berättar att personal, volontärer och deltagare ofta gör roliga saker tillsammans.

– Vi har bowlat, varit på teater och häromdagen grillade vi, då var jag grillmästare. I sommar åker vi nog till havet, berättar hon.

Hennes råd till den som funderar på att anmäla sig till volontär är ett rungande: ”gör det”.

– Det är tufft, för man träffar människor som har det svårt. Man ska veta att det kan vara bråkigt och högljutt och att man kan se saker man inte sett tidigare, men det ger så enormt mycket. Det gör det verkligen. Och fastän det är ett tungt liv som människorna här lever så finns här mycket skratt och glädje.

 

Vill du också bli volontär?

Skicka ett mejl och berätta lite mer om dig själv till volontar@skanestadsmission.se.
Under sommaren kan det ta lite längre tid att få svar. Läs mer om att vara volontär här: www.skanestadsmission.se/blivolontar/

Infoträff för volontärer till värmestugan

Vi söker volontärer som vill komma och arbeta hos oss på Värmestugan. Du hjälper till med att skapa en lugn och trygg plats, där hemlösa kan få mat, värme och vila över natten.

Värmestugan avser att hålla öppet t.o.m. den 31 mars 2019. Vi behöver engagerade volontärer för hela perioden. Du är välkommen både om du vill arbeta enstaka pass eller om du vill arbeta mer kontinuerligt. Vi har både kvälls och nattpass.

Välkommen på infomöte kl. 18.30, Torsdagen den 28/2!

Mötet hålls i Röda korsets lokaler på
Norra Parkgatan 17, Malmö.

Kan du inte närvara på infomötet men ändå är intresserad av att volontärarbeta hos oss kan du maila oss på varmestuganmalmo@gmail.com.

Värmestugan är ett samarbete mellan Röda korset, Svenska kyrkan, Stadsmissionen och Kontrapunkt.

Infoträff för volontärer till värmestugan

Vi söker volontärer som vill komma och arbeta hos oss på Värmestugan. Du hjälper till med att skapa en lugn och trygg plats, där hemlösa kan få mat, värme och vila över natten.

Värmestugan avser att hålla öppet t.o.m. den 31 mars 2019. Vi behöver engagerade volontärer för hela perioden. Du är välkommen både om du vill arbeta enstaka pass eller om du vill arbeta mer kontinuerligt. Vi har både kvälls och nattpass.

Välkommen på infomöte kl. 18.30, Torsdagen den 5/2!

Fler mötestillfällen:
Torsdagen den 28/2

Mötet hålls i Röda korsets lokaler på
Norra Parkgatan 17, Malmö.

Kan du inte närvara på infomötet men ändå är intresserad av att volontärarbeta hos oss kan du maila oss på varmestuganmalmo@gmail.com.

Värmestugan är ett samarbete mellan Röda korset, Svenska kyrkan, Stadsmissionen och Kontrapunkt.

Infoträff för volontärer till värmestugan

Vi söker volontärer som vill komma och arbeta hos oss på Värmestugan. Du hjälper till med att skapa en lugn och trygg plats, där hemlösa kan få mat, värme och vila över natten.

Värmestugan avser att hålla öppet t.o.m. den 31 mars 2019. Vi behöver engagerade volontärer för hela perioden. Du är välkommen både om du vill arbeta enstaka pass eller om du vill arbeta mer kontinuerligt. Vi har både kvälls och nattpass.

Välkommen på infomöte kl. 18.30, Torsdagen den 31/1!

Fler mötestillfällen:

Tisdagen den 5/2
Tisdagen den 19/1
Torsdagen den 28/2

Mötet hålls i Röda korsets lokaler på
Norra Parkgatan 17, Malmö.

Kan du inte närvara på infomötet men ändå är intresserad av att volontärarbeta hos oss kan du maila oss på varmestuganmalmo@gmail.com.

Värmestugan är ett samarbete mellan Röda korset, Svenska kyrkan, Stadsmissionen och Kontrapunkt.

Evenemang

Hittade inga inlägg

Tyvärr, inget innehåll kunde finnas som matchade vad du sökte efter