Volontären Ulf berättar: ”Träffat underbara människor”

Efter en lång karriär inom bankvärlden engagerade sig Ulf Larsson inom Skåne Stadsmission för att ”ge tillbaka”. Men volontärskapet och deltagarna på Café David i Malmö, har gett honom mycket mer än så. 

– Människorna jag möter ger mig kraft och energi, säger han. 

Klockan är tidigt på morgonen när Ulf Larsson, 74, vant serverar ännu en rejäl frukost. Han känner mottagaren vid namn och de hinner växla några ord om den senaste MFF-matchen innan nästa person ska serveras. 

Ulf är volontär på Café David i Malmö, Skåne Stadsmissions verksamhet för människor som lever i en socialt eller ekonomiskt utsatt position. Det har han varit i snart tio år, ända sedan 2014. 

– Jag är engagerad i Triangelns Rotaryklubb och det var där engagemanget började. Vi tog kontakt med Café David och började skänka pengar och att hjälpa till att köpa in vissa varor, berättar Ulf.

Träffat underbara människor

Samarbetet utvecklades och snart var Ulf, tillsammans med sin nära vän, fotbollslegendaren Ronnie Hellström, volontärer som arbetade på plats i verksamheten. 

– Jag har haft det väldigt bra i livet, säger Ulf som under sin yrkeskarriär arbetade i bank- och finansvärlden. 

– Nu vill jag ge tillbaka till alla som inte har haft det lika bra. Och jag har träffat så många underbara människor, som jag har lärt känna mer och mer. 

Förutom sin yrkesmässiga bakgrund har Ulf också spelat fotboll. Och det var genom idrotten som han lärde känna Ronnie Hellström, den tidigare landslagsmålvakten som tragiskt gick bort för snart två år sedan. Fotbollsintresset delar han med flera av deltagarna som han möter på Café David. 

– Ja, det blir mycket fotbollssnack. Och ännu mer var det när Ronnie var med här. Man märkte att det var en stor grej för vissa av deltagarna: att prata fotboll med Ronnie Hellström, säger Ulf när han minns tillbaka. 

Ger kraft och energi

Ulf beskriver sig som en givande person. Han berättar att han ger mycket till insamlingar. Men är noga att poängtera att volontärskapet på Café David och mötena där, även ger honom mycket. 

– Det ger mig kraft och energi. Att gå ut och sätta sig och prata med deltagarna, höra hur de har det – och att lära känna dem. Det är fint. Ju fler gånger man träffar dem, desto mer öppnar de upp sig. Jag lyssnar och förstår hur mycket ensamhet de möter i sin vardag. Det är tydligt hur otroligt mycket som Café David betyder för att skapa en gemenskap, säger Ulf. 

Snart har han varit volontär i tio år, men några planer på att sluta finns inte. Ulf tänker fortsätta så länge han kan. 

– Vi har gjort så mycket roligt. Våra utflykter är lite extra speciella, det kan vara en bowlingkväll, eller en MFF-match, eller som när vi åkte båt och turade mellan Helsingborg och Helsingör: Då är vi lite färre, kanske sex deltagare bara, och då får vi mer tid tillsammans och kan lära känna varandra lite bättre.  

Och om Ulf skulle få säga någonting till den som funderar på att engagera sig och bli volontär, så är hans budskap tydligt: 

– Gör det! Det ger så mycket tillbaka. Det är en väldigt fin upplevelse! 

Läs mer om att vara volontär på Skåne Stadsmission!