En lång kall vinter

Camillas version 2

Det är i början av februari. Temperaturen under natten har varit minus 6 grader. Ett femtiotal gäster har samlats utanför Café David. De väntar på att dörrarna in till värme och frukost ska öppnas. En del av de här människorna har sovit ute. En del är fattigpensionärer, låginkomsttagare, en del är småbarnsföräldrar. De har alla det gemensamt att de är hungriga. Varje morgon serverar vi flera hundra frukostar i Skåne. För många är det dagens enda måltid. Vår frukost är alltid gratis.

En av dem jag träffar den här kalla morgonen berättar: ”Förr gick det an, jag tänkte inte så långt. Men jag valde helt fel liv och nu sitter jag här. Mitt huvud vill en sak men min kropp orkar inte. Och snart går det inte längre. Jag förmår mig inte till att kunna sköta en egen lägenhet samtidigt som jag mer än allt annat skulle vilja finna lugn och ro, ha en plats där jag inte ständigt måste vara på min vakt.”

Vi sitter på Café David och dagen har precis börjat, frukosten är serverad. Här inne doftar det kaffe. Det blir snabbt fullt i lokalen. Ljudnivån höjs.

Varje dag kommer hundratals människor till oss med stora behov som vi vill kunna tillgodose. Det är dels basbehov som hygien, klädbyten, mat och vila men det är också en stunds samtal med kurator och sjuksköterska.  Allt detta är lika nödvändiga delar i en människas liv. Vi kan inte välja bort någon del för då kommer vi inte fungera som vi vill.

Under vintern blir det alltmer tydligt att människovärde och självrespekt mycket väl kan börja med att man får ett par torra skor, en stund i duschen. Vårt arbete påminner oss om att vi alla är människor med precis exakt samma värde.

Jag dricker upp mitt kaffe. Vi sitter vid samma bord en stund, han och jag, och delar tystnaden. Han reser sig upp och jag frågar om vi ses imorgon? Jag får till svar att det vet ingen av oss om vi gör. Det är mörkt och kallt när han kliver ut i kylan.

Varje dag ser jag hur era gåvor gör skillnad för människor i vår närhet. Behoven är mer akuta nu på vintern. Det kan ibland vara en fråga om liv eller död. Med din gåva kan vi försäkra oss om att kunna hjälpa fler.

Vid pennan,

Matilda Jägerdén
Enhetschef Café David