Hon är lyrisk efter fotokursen: ”Aldrig upplevt en sådan grupp”

Känslor. Mod. Skaparglädje och dokumentationslust. Under Skåne Stadsmissions fotokurs tillsammans med ABF i Kristianstad var autenticiteten och det ocensurerade i fokus.

– Det här var riktigt häftigt, säger en av deltagarna.

Inom ramen för Äldremissionen, ett Skåne Stadsmissionen-projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden, arrangerades kursen på Mötesplats Café David i Kristianstad, i samverkan med ABF Skåne Nordost. Under tio tillfällen träffades omkring halvdussinet deltagare, som alla lever i hemlöshet eller annan utsatthet, tillsammans för att lära sig att skapa fotomagi med blott en mobiltelefon.

Emma Blomberg

Deltagarna sågs i form av en studiecirkel i samverkan med ABF och den leddes av Emma Blomberg, verksamhetsansvarig för ABF i Kristianstad, som tidigare undervisat i fotografi på folkhögskola under tio års tid. Trots sin gedigna erfarenhet var tillfällena tillsammans med deltagarna på Skåne Stadsmission speciella, berättar Emma:

– Det var jättespännande. Jag har aldrig tidigare upplevt en grupp som direkt var så himla bra på att beskriva vad de såg. Ofta brukar jag lägga mycket tid på att instruera hur vi pratar om bilderna utan att värdera dem. Det behövde jag inte här. Ofta är många snälla och vågar inte riktigt associera fritt. Men här var alla så modiga direkt. Ingen var rädd utan det var väldigt autonomt och samtidigt tillåtande, så vi kunde analysera bilderna på många olika sätt.

Bidrog med perspektiv

Framförallt minns hon en av deltagarna och hans perspektiv på det som skapades.

– Han sa så kloka saker och tog med sig starka bilder. Och han tittade på de andras bilder med ett perspektiv som var viktigt för hela gruppen. Han sa vissa grejer som var så himla bra, säger Emma Blomberg.

Carola Micuda och Amanda Selerup

Vid mötestillfällena analyserade deltagarna alltså varandras bilder. Sen fick de med sig uppgifter som skulle göras till nästa gång. Vid analyserna visades fotona anonymt och deltagarna skulle beskriva sina känslor när de tittade.

– Det var det absolut roligaste. Alla diskussioner kring vad det var vi såg. Man tittade verkligen helt olika på bilderna. Det var så kul att vara med, berättar Carola Micuda, medarbetare på Mötesplats Café David i Kristianstad, och den som tillsammans med Amanda Selerup initierade träffarna.

***

Läs mer om projektet Äldremissionen!

***

Smakprov på deltagarnas bilder: