I ett gränslöst Europa söker sig människor till Sverige för att jobba, men en stor grupp EU-medborgare stöter på problem och fördomar i kontakten med allmänheten. Istället för arbeta blir många tvungna att tigga på gatorna, trots att de egentligen har rätt att arbeta i alla EU-länder.

Sveriges Stadsmissioner vill med projektet EU-migranter som resurs visa att det är möjligt för EU-migranter att komma närmare den svenska arbetsmarknaden. Vi tror dessutom att det är bråttom. Vi uppsöker och inleder vi samarbeten med arbetsgivare som vill utveckla konkreta alternativ till tiggeri och visa goda exempel på hur vi kan lyckas med arbetsintegrering. Vi vänder oss också till dig som privatperson.

Projektet kommer att pågå under en tvåårsperiod och avslutas 2016. Innan projektets avslut kommer vi att samla gemensamma erfarenheter och goda exempel i en metodhandbok. Vi hoppas kunna bidra till en mer nyanserad och positiv bild av EU-medborgare som en resurs på arbetsmarknaden och engagera fler så att frågan hålls aktuell och levande.

Digital presentation på pratajobb.nu
Inom ramen för projektet finns nu en digital presentation av jobbsökande EU-medborgare på www.pratajobb.nu. Den visar att det finns en bred kompetens och relevant erfarenhet bland personerna som väljer att presentera sig i satsningen. Här finns tex bagare, snickare, mjukvaruutvecklare, yrkesförare och städspecialist representerade. Målet är att insatsen ska underlätta jobbmatchning mellan parter som kanske inte annars möts.

Bakom projektet EU-migranter som resurs står Sveriges Stadsmissioner med lokala verksamheter i Uppsala, Stockholm, Linköping och Skåne. Projektet drivs av Sveriges Stadsmissioner med stöd av Postkodlotteriet.

Läs mer på www.jobbistället.se.

Kontakt:

Christian Tigerblad
Projektledare Malmö, EU-migranter som resurs
Tel: 0766 471 526
Epost: christian.tigerblad@skanestadsmission.se