”Den här nya lagen kan ändra mitt liv”

Idag har Migrationsöverdomstolen i två domar avgjort frågan om den nya gymnasielagen får användas av migrationsverket och migrationsdomstolarna. Vi välkomnar domen och hoppas att lagen nu blir en verklig möjlighet till inkludering på längre sikt för de utsatta ungdomar som ofta under lång tid levt utanför samhällets trygghetssystem utan rätt till varken boende eller skola. Skåne Stadsmissions barn- och ungdomsverksamhet Unga Forum möter varje dag de barn och unga som hamnat utanför samhällets trygghetssystem och under de senaste fyra månaderna har vi haft ca 200 rådgivningstillfällen som handlar om frågor som unga haft om den nya gymnasielagen. Vi ser fram emot att Migrationsverket börjar fatta beslut så snabbt som möjligt och att ungdomarna erbjuds det stöd kring boende och skolgång de behöver för att kunna studera för att ges en verklig möjlighet till inkludering i vårt samhälle på längre sikt. 
Så här uttrycker en 19-åring från vår verksamhet sina förhoppningar om vad den nya gymnasielagen betyder för honom: ”Den här nya lagen kan ändra mitt liv. För att jag var papperslös. När man är papperslös tänker man att man inte man göra någonting, man fastnar. Då när man får stanna tänker man att man är fri, man kan studera man kan göra allt, bra saker, man är inte rädd för någon längre. Det ändrar mitt liv.”
En 18-årig kille som blivit papperslös på grund av att hans offentliga biträde glömt bort att överklaga avslagsbeslutet från Migrationsverket: ”Jag vet inte vad jag ska göra då – om jag får uppehållstillstånd löser det en del av mina problem som att jag får stanna i Sverige. Jag trivs i Sverige, här i Malmö är en bra plats för möjligheter. Jag har inte mycket plats i mitt huvud när jag har så mycket tankar. Det är svårt att tänka när jag oroar mig hela tiden. Det finns skillnad mellan mitt liv nu och det liv jag hade innan jag flydde. Det är inte samma liv. Det hjälper lite om jag får uppehållstillstånd nu. Jag vill bli CNC-operatör, många av mina vänner pluggar till det. Det är ett bra jobb och man kan jobba i alla länder.”
Många av våra unga vill hjälpa andra i utsatta situationer. En 20-årig person som levt i Sverige i mer än tre år säger: ”Om jag skulle få uppehållstillstånd har jag lovat mig själv att hjälpa andra, jag har sett så mycket, jag har sovit ute på parkbänkar. Har sett en familj med ett sjukt barn med cancer som sover ute i parken. De hade ingenting. Det var fruktansvärt.”