Inlägg

Sjuksköterskan Susanne om kylan: ”Frukosten här blir livsviktig”

Vintern och kylan gör livet ännu besvärligare för alla människor som lever i utsatthet och hemlöshet.

– Att vara ute och frysa hela natten kräver extremt mycket energi. Då blir kalorierna du kan få i dig med en frukost livsviktiga, säger Susanne Hellström, sjuksköterska på Skåne Stadsmission.

Vi behöver din hjälp – skänk en frukost här!

Susanne Hellström berättar om hur mycket virus som florerar just nu. Virus som gör att deltagarna på Skåne Stadsmissions mötesplats Café David aldrig blir riktigt friska.

– De är dåliga, sen repar de sig och blir lite bättre igen innan de ofta snabbt blir sjuka åter igen, säger hon.

Smittrisken är alltid större under vinterhalvåret. Men i nuvarande läge, när behoven blir vuxit sig större och det är rekordmånga människor som kommer till Café David och Skåne Stadsmissions övriga verksamheter, är det påtagligt hur risken att smittas ökat väsentligt.

– Det är så himla många människor som kommer hit för att kunna äta sig mätta och värma sig, då blir det trångt i lokalerna och smittorna sprids, säger Susanne Hellström.

Vistas ute hela natten

Många av deltagarna som kommer till Café David för att äta kostnadsfri frukost och subventionerad lunch vistas utomhus nattetid och den tid på dygnet de inte lyckas hitta någon värmande tillflyktsplats.

– De är ute på stan med feber och hosta, det är verkligen ingen höjdare. Och för de som har beroendeproblematik blir det ännu besvärligare. De kanske dricker lite extra för att det är så kallt, och det gör i sin tur att kylan blir ännu farligare. De förstår inte att de måste röra på sig hela tiden, eller ha tillräckligt med varma kläder på sig för att ha en chans att klara minusgraderna, berättar Susanne.

– Det är ingen bra idé att lägga sig och sova på den där bänken när det är så kallt. Risken är att man fryser ihjäl, lägger hon till.

Att leva med psykisk ohälsa eller under den press och stress ett liv i hemlöshet eller annan utsatthet innebär, blir ännu tuffare när det är så kallt som det varit nu. Det märker Susanne Hellström tydligt i sina möten med deltagarna på Skåne Stadsmission.

– Om man mår dåligt och livet är så kasst som det känns för många. Du har inga pengar och ingenstans att bo. Det är väldigt psykiskt påfrestande. Och det blir ännu tuffare när det är så här kallt. Det är så mycket svårare att hitta vila, säger hon.

Frukosten blir ännu viktigare

På Café David serveras varje morgon, året runt, gratis frukost. Alltid viktigt för många i samhället. Extra viktigt nu, menar Susanne Hellström.

– Att vara ute och frysa hela natten kräver extremt mycket energi. Frukosten hos oss är kanske ditt enda kaloriintag under dagen. De kalorierna är livsviktiga för att kunna hålla värmen.

Vi behöver din hjälp – skänk en frukost här!

Behöver du hjälp – läs mer om Café David!

Fler människor lever i utsatthet: ”Det är allvarligt”

Höga matpriser tvingar allt fler att söka hjälp av civilsamhället.

På Skåne Stadsmission är trycket högre än någonsin.

– Många lever idag en utsatt situation som de inte reder ut på egen hand och det är allvarligt, säger Ingrid Foschi, enhetschef på Café David.

Sverige befinner sig i en lågkonjunktur och den höga inflationen har lett till matpriser som ökat med runt 20 procent under de senaste 18 månaderna. De som drabbas allra hårdast av detta är de som även tidigare levde i ekonomisk utsatthet, och de som innan höjningarna levde på marginalen.

– Det är tydligt att de höga matpriserna, och att allting annat blivit dyrare, har knuffat många över kanten, säger Ingrid Foschi på Skåne Stadsmission.

Tar emot fler människor

Ingrid är enhetschef på Café David, Skåne Stadsmissions mötesplats för människor som lever i utsatthet. Café David har öppet varje dag året runt. Här bjuder vi på en näringsrik frukost och det finns också möjlighet att ta en dusch och byta till rena och torra kläder. Personalen kan ge stöd i svåra situationer och kanske viktigast av allt – här erbjuds gemenskap med andra. Fattigdom gör människor extremt ensamma.

Vi har sett stora förändringar hos oss det senaste året. Fler kommer för att äta frukost,  fler duschar och byter kläder. Den största skillnaden är nog att fler behöver stöd. Det kan handla om stöd i kontakten med myndigheter eller psykiatrin. Många lever idag en utsatt situation som de inte reder ut på egen hand och det är allvarligt, säger Ingrid Foschi.

Du kan hjälpa till! Klicka här för mer information om att skänka en frukost.

Personen på bilden ovan har ingenting med texten att göra.

Läget värre än någonsin: ”Inte ens råd med alvedon”

Skyhöga matpriser, höjda hyror och fördubblade elpriser. Det har varit en tuff vinter för många av oss. Och det är ingen som drabbats hårdare än de som redan hade det tufft.

Lågkonjunkturens grepp om samhället blir hårdare för varje vecka. Och för personalen på Café David, och Skåne stadsmissions övriga verksamhet, är det tydligt att utsattheten ökar.

Vi ser med stor oro på utvecklingen och möter fler och fler behövande, som kommer till oss för hjälp.

För allt fler blir frukosten på Café David en sällsynt chans att kunna äta sig mätt, att prata med någon som finns där, och kanske kunna ta en varm dusch.

Utan frukosten här skulle många duka under, säger en äldre man som vi ofta träffar när han kommer på morgonen.

Inte råd med alvedon

En frukost på Café David innebär inte bara en näringsrik frukost med gröt, ägg och kaffe. Det finns även möjlighet att prata med vår personal eller träffa sjuksköterkan Susanne. Precis som vår övriga personal har hon märkt hur fler besökare nu kommer.

Och det är ännu mer fokus på den ekonomiska stressen nu. De kommer till mig med andra besvär, men när vi pratar framkommer det att de hoppar över viktiga mediciner, och många har inte ens råd att köpa alvedon när de har ont, säger Susanne.

Det är en extremt tuff tid för många just nu och vi vet att vi behövs mer än någonsin.

Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa – och skänka en frukost!

* Personen på bilden har ingenting med texten att göra.

Maten blir dyrare – fler kommer till oss för att äta frukost

Den senaste månaden har allt fler kommit till oss för att äta frukost. Matpriserna har ökat med tio procent och det slår hårdast mot de som redan levde på marginalen.

Personalen på Café David berättar att många nya ansikten dykt upp bland besökarna den senaste tiden.

– Sedan några veckor har vi mött flera äldre par som kommer enbart för frukost. De kommer in och hämtar frukost, sätter sig tillsammans och äter och går sedan härifrån. De pratar inte med någon, ber inte om hjälp. Jag har förstått det som att de inte behöver något mer än mat. Man undrar ju hur de har det, säger Lotta som jobbat på Skåne Stadsmission i många år.

Till Café David är alla välkomna. Här frågar ingen efter din bakgrund eller vad du kommer ifrån. Den enda fråga du behöver svara på är vad du vill ha till frukost. Macka med ägg eller ost, gröt eller fil, kaffe eller te? Personalen finns till hands för den som vill prata, be om ett par nya skor eller kanske få träffa sjuksköterskan.

Gunilla är en återkommande gäst på Café David. Hennes man var sjuk länge. Till slut kunde hon inte arbeta, att ta hand om honom tog all tid.

– När han dog hade jag bara skulder kvar. Inga pengar. När jag inte kunde betala hyran blev jag vräkt, berättar hon.

Genom socialtjänsten fick Gunilla så småningom en liten lägenhet, men hon har det väldigt knapert ekonomiskt. När mat- och energipriserna började stiga blev livet ännu tuffare.

– Jag vet inte hur jag ska ha råd med elen. Jag köper mest mat som inte behöver lagas så att jag inte ska behöva sätta i gång spisen. Igår hittade jag rödbetssallad på extrapris, så då blev det min middag.

Frukosten och den sociala samvaron på Café David är livsviktig för Gunilla.
– Jag hade inte klarat mig om jag inte kunde komma hit för att äta och träffa folk.

Bilden av hemlöshet och utsatthet är ofta ganska stereotyp, och personalen får ofta frågor om vilka som egentligen behöver Skåne Stadsmissions hjälp.

– Många som börjar jobba här på blir förvånade över bredden av människor. Man har en bild av hur hemlöshet ser ut, man ser en alkoholiserad gubbe på en bänk. Men hit kommer så många olika människor, säger Boris som är platsansvarig på Café David i Malmö.

* Gunilla heter egentligen något annat. Alla berättelser om enskilda personer är avidentifierade av respekt för besökarnas integritet. Personerna på bilderna har inget med texten att göra. 

Skänk en frukost: 60 kronor!

Läs mer om Café David

 

 

 

”Utan frukosten på Café David är vi många som skulle duka under” 

Huttrande kommer person efter person in genom dörren. I trappan står personalen och välkomnar. Säger hej till var och en, visar var väskan kan läggas undan och frågar hur läget är. När snålblåsten viner utanför är det skönt att komma in i värmen och få en skål gröt, några mackor och varmt kaffe. 

– Utan frukosten på Café David är vi många som skulle duka under, säger en man som precis slagit sig ner med sin bricka. Bordsgrannarna nickar.  

– Frukosten är dagens viktigaste mål. Med en bra frukost klarar man sig hela dagen.  

Samtalet runt bordet kretsar kring vädret idag. Det har varit kallt och regnigt hela veckan, och humöret är därefter.  

– Det är blåsten från Öresund som är värst. Den är så rå och kall, säger en man som precis hämtat en tjock jacka från garderoben.  

På Café David finns förutom frukost också möjlighet att ta en dusch, borsta tänderna och byta till varma och rena kläder. 

– När det regnar och blåser kommer människor in kalla och blöta, hopkurade. Man får vänta med att prata med dem tills de värmt upp sig. Stämningen här blir tryckt. Kön för att duscha och byta kläder blir lång. Och så vet man att efter en halvtimme ute är de lika kalla och blöta igen, säger Boris Phefferkorn, platsansvarig på Café David i Malmö.  

I garderoben finns också sovsäckar. Behovet av nya är ständigt, liksom behovet av varma kläder.  

– När någon frågar efter sovsäck vet vi att det kan ha hänt något akut. Då försöker vi få reda på mer om situationen, om personen vill berätta. Att be om en sovsäck kan vara första steget till att berätta mer om sina problem om vad man behöver för att kunna hitta en mer långsiktig lösning, Säger Boris.  

Detta erbjuder vi: 

  • Möjlighet till dusch och ombyte till torra, rena kläder 
  • Sovsäck vid behov 
  • Näringsriktig frukost med gröt, ägg och kaffe 
  • Kontakt med sjuksköterska och kurator 
  • Stöd och samtal med vår personal som alltid finns till hands 

 

VÄRM EN MEDMÄNNISKA – GE EN GÅVA HÄR

200 kr = räcker till 4 frukostar
450 kr = räcker till 1 sovsäck