Oscar Töringe engagerar sig i Skåne Stadsmission

Oscar Töringe: ”Absurt att människor inte har någonstans att bo”

För Oscar Töringe är det självklart att engagera sig i Skåne Stadsmission. Skådespelaren menar att hemlöshet och fattigdom är frågor som vi alla måste prata mer om. 

–Vi blundar för de mest otroliga orättvisorna, säger han.

Han slog igenom stort i SVT-succén Tunna blå linjen, där han spelar polisen Magnus. För skådespelaren Oscar Töringe, 39, innebar inspelningarna i Malmö att hans samhällsintresse – som alltid funnits där – breddades. ”Det finns ett före och ett efter”, säger han och berättar hur han verkligen insett hur många som lever i utsatthet. 

– Hemlöshet och fattigdom är frågor som diskuteras alldeles för lite, säger han. 

”Måste upp på bordet”

Skådespelaren Oscar Töringe, känd från Tunna blå linjen, berättar om hemlöshet och fattigdom

Och just det brinnande samhällsintresset är det som gjort att Oscar Töringe nu börjat engagera sig i Skåne Stadsmission. 

– Det är så illa att vi blundar för detta, det är helt absurt att det finns människor som inte har någonstans att bo, eller som inte kan äta sig mätta. Att vi blundar för detta är helt oacceptabelt. Det måste upp på bordet, säger han. 

Pratar ni inom din bransch med varandra om detta? 

– Inte tillräckligt, absolut inte. När tiggerifrågan var som mest aktuell så diskuterades den en del. Men allmänt, kring hemlöshet och fattigdom, så pratar vi inte särskilt mycket om det. Det pratas för lite om det i alla kretsar, säger Oscar Töringe. 

På frågan om han själv varit i nära kontakt med hemlöshet eller fattigdom blir Oscar Töringe tyst. Han funderar länge innan han svarar. 

– Ja, det har jag. Men det känns lite för privat att prata om. Jag har inte varit med om det för egen del, men det har gällt vänner till mig. 

”Mänskligt men sorgligt”

Vi kan alla göra mer, säger Oscar. De flesta borde göra mer, politiker, privatpersoner – och företagare. 

– Ibland kan jag tycka att det är häpnadsväckande att inte hela näringslivet blandar sig i mer. Men det säger mycket om människans sämre sidor, att om det inte drabbar mig eller någon i min omedelbara närhet, så blundar vi.  

– Vi blundar för de här otroliga orättvisorna. Och det är mänskligt för vi har både ljust och mörkt i oss. Mänskligt, men sorgligt, säger Oscar Töringe. 

Vill du också engagera dig och hjälpa till? Du kan enkelt stötta Skåne Stadsmission genom att bli månadsgivare. Läs mer om hur du gör här!