Du ser ut som någon vi letar efter

– rasprofilering utifrån ungas egna röster

”Du ser ut som någon vi letar efter”. Har du blivit stoppad av polisen och fått höra den meningen är du sannolikt inte vit. Skåne Stadsmission och Malmö Mot Diskriminering vill att ungdomar i Skåne ska känna till sina rättigheter om de utsätts för rasprofilering och diskriminering. 

 Alla människor i Sverige som har ett utseende eller ett namn som gör att de tolkas som ”icke-svenskar” har utsatts för rasprofilering och/eller strukturell rasism. Det är liksom inga frågetecken kring det, det är så det ärsäger Kamyar Alinejad. 

Från och med september 2020 är han projektledare på Skåne Stadsmission för det ett år långa projektet ”Du ser ut som någon vi letar efter – rasprofilering utifrån ungas egna röster”. Projektet finansieras av Myndigheten för civilsamhälles- och ungdomsfrågor (MUCF) och är ett samarbete mellan Skåne Stadsmission och Malmö Mot Diskriminering. 

 Vi vill att barn och unga ska veta vilka rättigheter de har. De ska veta att det inte är dem det är fel på när polisen stoppar dem utan att de gjort något, det är systemet som är fel, säger Kamyar Alinejad. 

Tillsammans med juristen Johanna Ingemarsson från Malmö Mot Diskriminering kommer han att jobba med att söka upp och engagera Malmöungdomar mellan 13 och 25 år, som behöver kunskap om rasprofilering och som vill göra sin röst hörd.  

 Vi kommer att jobba uppsökande, och hålla workshops och utbildningar, samtidigt som ungdomarna dokumenterar sina erfarenheter. Målet är en antologi med text och bild – en bok som alla måste läsa. Det kommer att bli en riktig käftsmäll för alla som tror att rasprofilering och strukturell rasism inte finns här i Sverige, säger Kamyar Alinejad. 

I projektet ingår också praktiskt juridiskt arbete, för att de som utsatts för rasprofilering ska få sina ärenden rättvist prövade. 

 Lagstiftningen kring rasprofilering är både otydlig och oprövad. Det här projektet är ett steg på vägen för att få till en granskning av något som berör många drabbade väldigt illa. Vi kommer att följa upp ett antal av de situationer som deltagarna i projektet har varit utsatta för rättsligt, för att se till att deras ärenden blir prövade, säger Johanna Ingemarsson, jurist på Malmö Mot Diskriminering. 

► Läs mer om projektet

Har du drabbats av rasprofilering, eller har du frågor om projektet? Kontakta oss.

Kamyar Alinejad, projektledare
E-post: kamyar.alinejad@skanestadsmission.se

Läs mer om Malmö Mot Diskriminering
► Läs mer

Vill du veta mer om vårt arbete med barn och unga?
► Läs mer

Nyheter