Inlägg

Köldknäpp i Skåne: Här kan du få hjälp – och så kan du stötta

Det är hiskeligt kallt i Skåne just nu. Minusgraderna betyder inte bara att den som lever i utsatthet får det tuffare, det innebär även en allvarlig hälsofara för människor som inte har någonstans att ta vägen.

Året har temperaturmässigt knappast inletts barmhärtigt. Minusgraderna är många och för de människor som lever i utsatthet är det ofta ännu tuffare än vanligt just nu.

– Det kan nästan kännas hopplöst, det går inte att tänka på någonting annat än hur kallt det är, berättar en man som brukar besöka Skåne Stadsmission för att äta frukost.

När det är så här kallt är våra verksamheter vara viktigare än någonsin. Både i Malmö och i Kristianstad har Café David öppet som vanligt. Där serveras varje dag gratis frukost och kraftigt rabatterad lunch.

Nattetid finns Nattjouren i tillhands. Och i Malmö finns Värmestugan, som för en månad sedan öppnade för säsongen.

En kvinna i 60-årsåldern, som tidigare inte övernattat på Värmestugan, berättar om sin upplevelse när hon nyligen, för första gången, tog sin nattliga tillflykt dit:

– Det var läskigt till en början, men personalen hjälpte mig direkt och visade mig vart jag skulle. Jag upptäckte att de hade samma logga som på Café David och då kändes det tryggt, säger hon.

Skåne Stadsmission har även sin uppsökande verksamhet där vår personal är ute på stan för att titta till dem som sover ute, och bjuda på varmt kaffe med tilltugg.

***

Här kan du läsa mer om vilket stöd vi kan erbjuda.

Här kan du läsa mer om Värmestugan i Malmö.

Här kan du läsa mer om Nattjouren i Kristianstad.

***

Vi är i behov av hjälp. Du som har möjlighet att vara med oss och kämpa för de som kämpar: Här blir du månadsgivare – och här ser du om hur du kan stötta på annat vis.

***

Bilderna är från vår uppsökande verksamhet i Malmö natten till 4 januari.

Nattjouren i Kristianstad öppen igen

Uppdatering: Nattjouren är sedan måndagen den 19/8. Tack och lov gick avloppet snabbare att fixa än vad som först befarades.

Tidigare artikel:

Skåne Stadsmissions Nattjour i Kristianstad tvingas hålla stängt från och med idag, 12 augusti 2019, på grund av problem med vatten och avlopp.
– Vi beklagar verkligen detta, men verksamheten går inte att driva utan fungerande avlopp, säger Sara Larsson, enhetschef i Kristianstad. 

Det var under helgen som avloppet i fastigheten på Näsby i Kristianstad slutade fungera. Efter en besiktning står det nu klart att det inte går att driva Nattjouren förrän problemet är åtgärdat. Nattjouren drivs på uppdrag av Kristianstads kommun, som också äger fastigheten.

– Vi vet i nuläget inte hur lång tid detta kommer att ta att fixa, men ärendet har hög prio hos C4 Teknik, säger Peter Sonnsjö, förvaltningschef Arbete och Välfärd, Kristianstads kommun.

Det är kommunen som är ansvarig för att erbjuda akutboende till invånare som lever i hemlöshet. Den som under perioden har akut behov av tak över huvudet hänvisas till Sociala jouren i Kristianstad (telefonnummer 044-200 400).

– Tyvärr har vi inte kunnat hitta någon ”plan B” utan Sociala jouren får göra en bedömning från fall till fall. Vi hoppas att det inte ska ta alltför lång tid att lösa problemet och naturligtvis försöker vi hitta en preliminär akutlösning under tiden, säger Peter Sonnsjö.

Stadsmissionens enhetschef i Kristianstad Sara Larsson, berättar att Nattjouren haft i genomsnitt tio övernattningar per dygn under juli och hittills augusti.

– Stängningen drabbar så klart de berörda människorna hårt, och vi försöker tillsammans med kommunen hitta alternativa lösningar, säger hon.

Presskontakt: 
Peter Sonnsjö, Kristianstads kommun: 0733-13 49 19.

Dödsfall på Nattjouren i Kristianstad

Natten till den 19 januari 2019 avled en person i sömnen, på Skåne Stadsmissions nattjour i Kristianstad. Ambulans och polis tillkallades och orsaken till dödsfallet utreds.

Skåne Stadsmission beklagar det inträffade djupt, och skickar sitt varmaste deltagande till den avlidnes anhöriga och vänner. Det inträffade har drabbat såväl övriga deltagare som medarbetare på Nattjouren och i samarbete med kyrkan och kommunen erbjuder vi stöd till de som är berörda.

– Det inträffade är fruktansvärt sorgligt och vi fokuserar nu på att erbjuda stöd i den krissituation som uppstått säger Marie Hendra, tillförordnad direktor för Skåne Stadsmission.

Med hänvisning till den artikel som publicerats i Kvällsposten, där två personer tar upp sina upplevelser av missförhållanden på Nattjouren i Kristianstad vill Skåne Stadsmission understryka följande:

Nattjourens arbete bedrivs på uppdrag av Kristianstads kommun, och de regler som gäller där är i enlighet med avtalet med kommunen.

Den senaste tiden har hemlösheten i Kristianstad ökat vilket, precis som polisen säger i artikeln, medfört större risk för konflikter och problem i gruppen. Vi på Skåne Stadsmission arbetar kontinuerligt med konflikthantering och har rutiner för hur våra regler ska efterlevas. Vi har en anställd kurator och kompetent personal, varav de flesta har lång erfarenhet av arbete med personer i stor social utsatthet.

Skåne Stadsmission ser allvarligt på uppgifter om vapen, våld, hot och droger i vår verksamhet och kommer tillsammans med våra uppdragsgivare att se över våra rutiner för att se om det finns mer vi kan göra för att erbjuda största möjliga trygghet på Nattjouren.

Hemlösheten ökar – men Nattjouren måste stänga

Efter 18 år stänger vi vår Nattjour. Detta eftersom Malmö stad valt att dra ner på antalet platser trots en ständigt växande akut hemlöshet. 

Vi kan inte ställa upp på de villkor som Malmö stad satt upp vid sin senaste upphandling av akutplatser.

– Malmö stad väljer att omdefiniera betydelsen av att leva i akut hemlöshet och lämnar därmed många människor utanför, säger Matilda Jägerdén, Enhetschef Café David och Nattjouren.

Kvällen den 30 december 2018 öppnas dörrarna till Nattjouren för sista gången. Under de senaste åren har vi haft 25 platser för människor i akut hemlöshet. De har varit öppna både för människor med social problematik (missbruk och/eller psykisk ohälsa) och människor i strukturell hemlöshet (hemlöshet som enkelt förklarat beror på brist på pengar eller brist på tillgång på bostäder). Dessa 25 platser har varit ständigt fullbelagda, och inte alltid räckt till – samtidigt som många människor har hänvisats dit av kommunen.

Men trots att hemlösheten i Malmö ökar drar Malmö stad nu ner antalet platser till 14, samtidigt som man minskar antalet platser i dygnsboenden och lågtröskelboenden för både kvinnor och män.

– Vi förstår inte hur Malmö stad menar att vi skulle kunna se på människor om de har en social problematik eller inte. Skulle vi göra en bedömning i dörren? Det faller på sin egen orimlighet, säger Matilda Jägerdén som tillägger att hon fortfarande inte har klart för sig vad som ska hända med de människor som nu stängs ute.

– Ett natthärbärge är ingen långsiktig lösning, men så länge de långsiktiga frågorna om fattigdom och bostadsbrist inte är lösta behöver Malmö stad ta ansvar för att ingen ska behöva sova ute.

I det akuta läget har vi på Skåne Stadsmission, tillsammans med Kontrapunkt, Malmökretsen av Svenska Röda Korset, Svenska Kyrkan och Svenska Röda Korset beslutat att hålla en värmestuga öppen under vintern.

– En värmestuga ersätter inte en nattjour, men ger i alla fall en varm och trygg plats att vara på under kalla nätter, säger Matilda Jägerdén.

Hemlösheten i Malmö
Enligt Malmö stads kartläggning 2018 lever 1 959 vuxna och 1 347 barn i hemlöshet. 2008 levde 862 vuxna i Malmö i hemlöshet. I statistiken ingår inte EU-migranter, papperslösa eller människor som flyttar från soffa till soffa utan en plats att kalla hemma.

Förklaringen till ökningen går att finna i den strukturella hemlösheten som i sin tur beror på bostadsbrist och en ökande fattigdom. Även om orsaken till hemlöshet i grunden inte beror på till exempel psykisk ohälsa, så medför hemlösheten att både barn och vuxna far väldigt illa.

Akuta gåvor skapade värme i kylan

Möt Lasse – vår volontär i Kristianstad

 

Lasse

Varför har du valt att vara volontär på Café David?

Jag har alltid jobbat med människor inom olika yrkesområden, bl.a. jobbade jag många år som fritidsledare och fritidspedagog inom omsorgen med förståndshandikappade. Jag har jobbat som fritidsledare inom kyrkan samt som volontär inom Göinge Handikapp. Jag jobbade även lite som volontär på Härbärget i Kristianstad för ca 20 år sedan.

Nu hade jag lite tid över i väntan på ett nytt jobb, så jag kontaktade Sara och ställde frågan om det fanns utrymme och behov för en volontär, och det fanns det. Tycker att detta jobbet är väldigt intressant och givande, man får mycket tillbaka i form av tacksamhet också har ju alla en intressant livshistoria att berätta om.

Sen är det väldigt bra arbetskamrater, tror inte att många jobbar här för pengarnas skull, utan för man har mycket empati och brinner för att göra en insats för dessa utsatta människor.

Hur länge har du varit volontär och hur ofta är du volontär hos oss?

Jag började i somras på Café David där jag varit 2 halva dagar i veckan. I höstas ville jag pröva på Nattjouren för att få en inblick i den verksamheten, samma där, 2 dagar i veckan 20-24.00. (Sen sov alla gott, och för en del så kom John Blund redan efter kvällsmaten) Nu är jag åter på Café David.

Vad är det bästa med att vara volontär?

Tacksamheten vi får från deltagarna för att vi finns, både i ord och ibland som fysisk närhet med klapp o kram, och ibland bara ett léende, det värmer.

Nu har jag ju inte varit här så länge, men några har ju faktiskt varit ”rena” en längre tid, fått eget boende och någon skall ut i jobb. Det ger mig kickar.

Vad gör du när du volontärar?

Hjälper till där behov finns, fixar med frukost, spelar spel, följer med på handboll, hockey mm, och mycket samtal.

På Nattjouren så brukade jag fixa någon enklare efterrätt, och även om jag är dålig på att kocka så blev det förhoppningsvis uppskattat av de flesta.

Något speciellt minne du vill dela med dig av som volontär?

Såg på foton när vi skulle göra ett kollage att några kolleger varit på Vanås slott på konstutställning med våra klienter,

där fanns ett  önsketräd där man kunde hänga upp en önskebrev, och där en av våra hängt upp o skrivit:

JAG VILL BLI NYKTER!

Tror att alla har samma önskan, och med vår hjälp och stöd så kanske några klarar det.

Om du skulle få ge en gåva till våra deltagare på Café David – vad hade det varit och varför?

Om en kram är en gåva så skulle jag vilja ge det till alla, det betyder mer än vi tror.

 

Tack till Lasse och alla andra volontärer som gör skillnad varje dag, året runt i vår verksamhet!