Snart öppnar vinterns värmestugor

Den 1 december öppnar vi dörrarna till Malmös två värmestugor. Efter ett omfattande arbete för att hitta och rusta upp lokaler är vi glada över att detta år kunna driva de två nattöppna värmestugor som vi vet är så viktiga för Malmöbor i hemlöshet.

Malmös värmestugor är ett komplement till övriga insatser som finns i staden för människor i hemlöshet. Sedan kommunen för några år sedan beslutade sig för att minska antalet platser i sina härbärgen, och begränsa vilka målgrupper som har tillträde dit, har vi sett ett stort behov av varma platser för människor som annars riskerar att frysa ihjäl utomhus under årets kallaste månader.

En värmestuga definieras i detta sammanhang som en plats inomhus för värme och tak över huvudet, matservering och plats att vila. Under eller i anslutning till öppettiderna finns stöd, rådgivning och informationsinsatser med individuellt fokus, i syfte att kunna förbättra situationen för besökarna. Hänvisning till andra aktörer såsom myndigheter och sjukvård liksom till andra organisationer i upparbetad samverkan görs vid behov.

Värmestugorna drivs av Skåne Stadsmission, Röda Korset Malmökretsen, Svenska kyrkan Malmö samt Fryshuset, genom ett idéburet offentligt partnerskap med Malmö stad. Värmestuga Ung riktar sig till unga vuxna i åldern 18 – 25 år och Värmestuga Vuxen till de som är över 25.
Vintern 2020/2021 kunde vi på grund av lokalbrist enbart bedriva Värmestuga Ung. Därför är vi extra glada att i år kunna slå upp portarna till båda värmestugorna.

Värmestugorna har öppet nattetid, december till mars, och verksamheten drivs av anställd personal tillsammans med volontärer som engageras genom de ansvariga organisationerna. Den som har behov av att komma till en värmestuga kan kontakta någon av organisationerna som står bakom dem, eller gå via Malmö stads sociala jour. Av säkerhets- och integritetsskäl lägger vi inte ut adresserna offentligt.

Den som behöver hjälp kan vända sig till:
Café David, Malmö: Malmgatan 14, info@skanestadsmission.se
Röda Korsets hus i Malmö: huset.malmo@redcross.se

Den som vill stötta värmestugorna kan anmäla sig som volontär till volontar@varmestugamalmo.se.
Vi har också stort behov av saker som kan lämnas till Grönegatan 36 i Malmö, öppet vardagar 8-16 med extra öppet till 18 tisdagar och torsdagar.

Vi behöver
Varma vinterkläder, strumpor mm.
Filtar som kan tvättas
Gafflar och skedar
Tallrikar
Muggar
Engångsmuggar, engångsbestick och engångsförpackningar för mat
Kaffe