Fattigdom och hemlöshet maler ner dig

Hur är det att alltid vara hungrig?

Vi möter varje dag fler än 500 människor i våra öppna verksamheter. Medmänniskor som av olika anledningar inte har tillräckligt med mat för att äta sig mätta, eller en plats de kan kalla sitt hem.

Fler än 500 människor… och lika många öden, eller händelsekedjor, som lett fram till att just den personen kanske inte har tak över huvudet eller ens ett paket pasta i skafferiet.

Café David är andningshålet för många. Här serveras varm frukost 365 dagar per år. Vi har alltid öppet, alldeles oavsett hur snöigt, blåsigt eller regnigt det är där ute. För det är just när det regnar och blåser sådär riktigt Malmö-rått som det är allra viktigast att vi finns till.

När det regnar och blåser kommer människor in kalla och blöta. Ihopkurade. Kön för att duscha och byta kläder blir lång, berättar Boris Phefferkorn, som är platsansvarig för Café David i Malmö.

Café David – ”En ankarplats”

2023 har blivit ett år där vi är många som bryskt vaknat upp till en ny ekonomisk verklighet. En skyhög inflation har lett till 20 procent högre matpriser. Drivmedel, hyror och räntor är också högre än tidigare – vilket lett till att vi är många som letar extrapriser i matbutiken.

För de som redan innan inte hade någon marginal har de tuffa tiderna slagit ännu hårdare. Det är tufft just nu. Fattigdom och hemlöshet maler ner dig.

Det finns många ohjälpta människor ute på Malmös gator. För Lasse, en av våra ”stammisar” sedan många år, har Café David betytt mycket.

Han berättar:

Det är en ankarplats! När det stormar i livet är det skönt att kunna slå ankare här. Att kunna landa och ha någon att prata med.

Genom att bli månadsgivare till Skåne Stadsmission har du möjlighet att hjälpa oss, så att vi kan fortsätta att erbjuda:

 Näringsriktig frukost med gröt, ägg och kaffe
Möjlighet till dusch och ombyte till torra, rena kläder
Sovsäck vid behov
 Kontakt med sjuksköterska
Stöd och samtal med vår personal som alltid finns till hands

Läs mer här om hur du blir månadsgivare.

Personen på bilden har inget med texten att göra.