Ett år med matmissionen

Den sjunde oktober är det på dagen ett år sedan vi slog upp portarna till Matmissionen i Malmö, och vi firade våra härliga medarbetare med tårta.

– Det känns helt overkligt att det redan gått ett år. Vi har lärt oss mycket under året och jobbar envist vidare med att göra Matmissionen ännu bättre för alla medlemmar, och så småningom kunna öppna fler butiker för att fler ska få nytta av oss, säger butiksansvarig Maria Kratz Larsen.

Under det här året har vi:

  • Registrerat 4 000 medlemmar
  • Sålt över 700 000 produkter
  • Bidragit till att 403 505 kilo mat har kunnat komma till nytta för människor i behov istället för att bli matsvinn

Matmissionen är en en social matbutik som gör gott både för människa och miljö. Hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till mycket låga priser. Butikskonceptet har tagits fram av Stockholms Stadsmission tillsammans med Axfood, och går ut på att mat som annars skulle ha gått till spillo tas tillvara och säljs i en social butik där medlemmar får handla varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. I butikerna finns möjlighet för människor som står långt från arbetsmarknaden att arbetsträna. Du kan läsa mer om Matmissionen här.

Intresset för att bli medlem i Matmissionen Skåne är högt och i september fick vi tillfälligt stänga antagningen av nya medlemmar för att försäkra oss om att de medlemmar vi redan har får möjlighet att handla och att maten räcker.

– De stigande matpriserna drabbar många, och vi märker att behovet i Malmö är stort. Därför arbetar vi parallellt med att utöka öppettiderna och utbudet i vår befintliga butik och med att kunna öppna ytterligare en, säger Alireza Mobasheri, områdeschef sociala företag, Skåne Stadsmission.