Inlägg

En start på något stort

Snart är det dags för en ny termin med det välbekanta pirret i magen. En del barn går till skolan för allra första gången, andra återvänder efter sommarlovet. Men trots att skolan är gratis i Sverige kan de barn som lever i fattigdom känna sig utanför och annorlunda.

Trots att skollagen säger att skolan ska vara kostnadsfri och att all utrustning ska finnas där, har många barn med sig välfyllda pennskrin hemifrån. Tillsammans med skolväskan och gympapåsen med inneskor och kläder, kan skolstarten bli en stor utgift när terminen börjar efter sommarlovet. Sen matpriserna ökat kraftigt är det fler familjer som har svårt att få pengarna att räcka till allt som behövs.

– Vi vill att de barn som kommer till oss ska känna samma pirr i magen och ha samma möjligheter som alla andra barn som börjar skolan. Därför delar vi ut en skolväska och gympapåse till de barn vi träffar. Dessutom har vi läxhjälp och professionellt stöd till föräldrar och barn, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Ge bort en en skolväska här!

 

Oron inför sommaren: “Hur ska våra barn äta sig mätta?”

”Redan i april fick vi förfrågningar om sommarens aktiviteter. Sommaren tillsammans med oss på Unga forum är väldigt viktig för familjer som besöker oss. Vissa barn tillbringar hela sommarlovet med oss och tillsammans skapar vi fina sommarminnen”

Det säger Jenny, en av Skåne Stadsmissions socionomer som arbetar med unga och barnfamiljer.

Att det finns många utsatta människor i Malmö är ingenting nytt. Fattigdomen har alltid funnits här och slagit hårt – inte minst mot ensamstående föräldrar och barn. Men nu kommer allt fler vittnesmål om att det som sker nu skiljer sig mot hur det har sett ut tidigare. Många av våra medarbetare berättar om en desperation, en stor stress, som de möter hos våra deltagare.

Behov av sista brödet

Det handlar inte om att göra en budget, det handlar om att få ihop tillräckligt med mat för dagen.  Skåne Stadsmission serverar alltid mat när vi har aktiviteter för barnfamiljer. Ibland kommer deltagare bara för att de måste äta.

– En mamma ringde häromdagen och frågade om vi hade bröd kvar. När vi svarade att det höll på att ta slut för dagen, så avslutade hon snabbt samtalet. Fem minuter senare stod hon utanför och knackade på. Hon är ensamstående med tre barn och var i desperat behov av det där sista brödet vi hade, berättar socionomen Jenny.

Skapar sommarminnen

Det återstår bara några veckor innan det är dags för sommarlov. Men inte ens den soligaste av somrar kan kompensera när de ekonomiska förutsättningarna är körda i botten. När det inte finns ens en enda slant. När det inte ens från början går att räkna ihop månaden.

Vi är i full färd med att planera sommarens aktiviteter för barnfamiljer.  Då kommer vi att göra allt för att skapa stunder när vi kan ha roligt tillsammans och både föräldrar och barn kan få en paus från all oro.

Nu behöver vi din hjälp. Här kan du läsa mer om vad du kan göra!

* Jenny heter egentligen något annat. Personen på bilden har ej med texten att göra.

Barnen får ta smällen – när hyrorna höjs

Den redan förhandlade hyreshöjningen om fem procent var inte nog. Nu vill flera av Malmös fastighetsägare höja hyran om ytterligare två procent. Skåne Stadsmission ställer sig bakom protesterna och manifestationen mot detta.

Ytterligare hyreshöjningar kommer att drabba stora grupper människor som redan kämpar hårt för att få vardagen att gå runt.

Varje dag möter vi människor som inte får pengarna att räcka. Människor som 24 timmar om dygnet lever under en ekonomisk stress där frågorna knappast handlar om huruvida pengarna kommer att räcka till en semesterresa till Medelhavet i sommar – eller om att man nu kanske ändå måste skära ner på utelunchandet.

Med drygt 20 procent högre matpriser på ett år, handlar det snarare om: ”Har vi råd med mat till alla veckans dagar?”.

Och det är som bekant inte bara matpriserna som ökat – i princip allt har blivit dyrare. Så för många är frågan inte: ”Stuga i Småland eller charter till Mallorca i sommar?”, utan snarare: ”Nya gympaskor till barnet eller grönsaker till middagen?”

Barnen får ta smällen

Det är tufft just nu. För många är det extremt tufft. För de som redan tidigare levde utan någon ekonomisk buffert, utan några marginaler överhuvudtaget, har det senaste årets inflation och kostnadsökningar bidragit till att skjuta hushållsekonomin i sank.

Att i ett sådant läge – och efter att redan ha förhandlat fram en femprocentig hyreshöjning – gå ut och kräva nya förhandlingar, för att kunna höja med ytterligare två procent: det är att svika sina hyresgäster och att inte kunna se att man också har ett ansvar som samhällsaktör.

De som får betala priset är människor i låglöneyrken. Det är sjukpensionärer och pensionärer. Det är ensamstående föräldrar och barn. Det är de som får ta smällen.

En 70 kvadratmeter stor hyreslägenhet i Malmö kostade förra året i snitt drygt 8000 kronor i månaden. Den femprocentiga ökningen innebär 400 kronor. De två tillkomna procenten är ytterligare 160 kronor. Det kanske kan låta som en futtig summa för många. Men för många i Malmö är det den senaste av en lång rad droppar som urholkat den sten som de försöker bygga ett fungerande liv på.

Inte för mycket begärt

En skenande inflation med högre ränta påverkar såklart inte bara privathushållen, utan även fastighetsbolagens kostnadskalkyl. Men lyfter vi bara blicken en smula så kan konstateras att vi kommer ifrån en lång period av i princip nollränta och – för fastighetsföretagen – goda tider, men där det ändå förekom årliga hyreshöjningar.

Då är det inte för mycket begärt av fastighetsägarna att de i sådana tider lägger undan en del av vinsten, så att de kan finnas där för hyresgästerna även när det blåser lite snålare vindar.

Det bör kunna ställas högre krav på en mäktig fastighetsägare att planera för ekonomin litet längre än närmaste året – så att smällen för fortsatt vinst inte ska behöva tas av en ensamstående småbarnsmamma, som inte har ens den minsta marginal att spela med.

SANDRA GRAHN, socialchef, Skåne Stadsmission

Bilden: Sandra Grahn till vänster, barnet till höger på bilden har inget med texten att göra.

Läs mer om hur du kan hjälpa!

Högre matpriser drabbar barnfamiljer och pensionärer

De dyrare matpriserna slår hårt mot redan utsatta barnfamiljer och pensionärer i Skåne. Det märker vi i alla våra verksamheter.

– Vi har haft familjer som knackat på dörren och frågat efter mat i sommar. Så har det inte varit tidigare, berättar Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Under sommarens många aktiviteter för barn och deras föräldrar har den allt dyrare maten varit ett vanligt samtalsämne. Många av deltagarna lever helt utan marginaler. De har låg eller ingen inkomst, och många lever på försörjningsstöd – som inte höjts, trots att utgifterna för mat och el ökat dramatiskt. Sommaraktiviteterna har varit välbesökta, inte minst på grund av att där alltid serveras mat.

– Vi kommer alltid hit och äter, och barnen får leka med andra. Om det finns så det räcker tar vi med mat hem till de barn som inte kunnat följa med. Allt är så dyrt, jag måste gå till olika organisationer och hämta mat. Och nu behöver min stora pojke fotbollsskor, jag vet inte hur det ska gå, säger en mamma.

Ökning på tio procent

Under perioden januari-juli har priserna på matrelaterade produkter enligt uppgifter på svt.se ökat med i genomsnitt 10,3 procent. Anledningen är de ökade kostnaderna för råvaror, energi och transporter till följd av pandemin och Rysslands invasion av Ukraina. Den allt svagare svenska kronan gentemot dollarn och euron pressar också upp matpriserna. De höga priserna märks i alla våra verksamheter.

– Allt har blivit dyrare, utom lunchen hos er, säger en lunchbesökare på vårt Café David.

Här serverar vi kostnadsfri frukost alla dagar, året runt, och säljer lunch för 35 kronor per portion till behövande.

– Vi har märkt den senaste tiden att många ber om mer mat för att stå sig längre, säger Sandra Grahn.

Kött mycket dyrare

De varor som ökat mest i pris sedan början av året är mejeriprodukter, ost och kött. Matfett har stigit med över 25 procent sedan januari och kyckling med närmare 24 procent, enligt Svt.

Att kött, ost och mjölk blivit dyrare är tydligt på Matmissionen, vår sociala matbutik på Mobilia i Malmö. För att handla här behöver man vara medlem, vilket man kan bli om man lever på en väldigt begränsad inkomst (mer om kriterierna här).

Till Matmissionen söker sig fler och fler pensionärer och barnfamiljer.

– Nya medlemmar är väldigt tacksamma och uttrycker hur stor skillnad det gör att kunna handla i butiken. De har försökt att få det att gå runt länge, och är glada att de nu har råd att köpa till exempel kött och fisk igen, berättar Maria Kratz Larsen, butiksansvarig.

”Känner ett lugn”

– Sedan vi började handla här känner jag ett lugn som jag inte känt på länge. Jag har varit så orolig för hur vi ska klara oss, säger en kvinna som packar ner matvaror i kassan.

– Jag har saknat grönsaker på matbordet. Jag klarar mig inte utan det, men innan vi blev medlemmar här hade vi bara råd med det absolut nödvändigaste.

En annan kvinna berättar att hon tvingats rata många matvaror. Hon har fått välja bort dem för att hon inte haft råd.
– Jag har jobbat och slitit i så många år. Men pensionen räcker inte.

 

Sommaren är svår för barnfamiljer i utsatthet

”Vi måste ta en dag i taget. Jag orkar inte ens tänka på hur det blir när skolan slutar.” Så sa en pappa när vi träffades på familjeträff nu i maj.

När sommarlovet börjar försvinner en trygg plats och en möjlighet att äta sig mätt. Plötsligt ska alla barnen äta hemma – men familjen lever i fattigdom och utsatthet och har inte mat för dagen. De lever i en osäker situation och barnen ser hur dåligt föräldrarna mår och gör allt de kan för att hålla ihop. På Unga Forum kan de få en stunds vila. Här får de vara barn och ungdomar. Leka och spela spel. De behöver inte dölja hur de har det, och de får äta sig mätta och umgås med andra. Samtidigt försöker vi stötta föräldrarna så att de kan få den hjälp och det stöd de har rätt till från samhället.

– Vi vet hur svårt det kan vara på sommaren, så vi har satt ihop ett program med utflykter för barnfamiljer. Vi kommer att ha picknick, gå på teater och bada. På så sätt ger vi familjerna möjlighet att få en härlig stund tillsammans, och vi underlättar för dem som själva inte har råd att packa en picknickkorg eller mår så dåligt att de själva inte mäktar med att planera utflykter, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Vi möter familjer som ser fram emot sommaren med vånda. Badkläder, skolutflykter, skolbaler och insamlingar till pedagoger – allt gräver ett hål i plånboken där det redan innan ekade ganska tomt. När matpriserna stiger, elen är dyr och bensinen likaså blir det svårt att få vardagen att gå ihop.

Sommarlovet innebär att barnens rutiner försvinner, skolfrukost, lunch och mellis – många mål ska förberedas hemma. Och utanförskapet blir tydligare än någonsin. Kompisar reser bort, familjer gör utflykter till dyra resmål. När en utgift som glass till alla barn en dag på stranden känns som höjden av lyx blir de ekonomiska klyftorna i samhället uppenbara. Även när sommaren lider mot sitt slut blir det tufft. ”Vad gjorde du i sommar?” ”Vart åkte ni på semester?”

– Vi vill ge fler barn fina sommarminnen att tänka tillbaka på när skolan börjar i augusti, säger Sandra Grahn.

Vi behöver din hjälp i sommar. 400 kronor räcker till en utflykt för en familj. Ge en gåva här!

Skolstart med en klump i magen

En ny termin startar, med det välbekanta pirret i magen. Men trots att skolan är gratis i Sverige kan de barn som lever i fattigdom känna sig utanför och annorlunda.

Ännu ett reklamblad dimper ner i brevlådan. Den här gången från en bokhandel. Som små karameller lyser färgpennorna från förstasidan, pennskrinen med populära seriefigurer och de coola anteckningsblocken annonseras under rubriken ”skolstart”. Trots att Skollagen säger att skolan ska vara kostnadsfri och all utrustning finnas där, har många barn med sig välfyllda pennskrin hemifrån. Tillsammans med den nödvändiga skolväskan och gympapåsen med inneskor och kläder, kan skolstarten bli en stor utgift när terminen börjar efter sommarlovet.

– Vi vill att de barn som kommer till oss ska känna samma pirr i magen och ha samma möjligheter som alla andra barn som börjar skolan. Därför delar vi ut skolkit med bland annat skolväska, pennskrin och gympapåse. Dessutom har vi läxhjälp och professionellt stöd till föräldrar och barn, säger Sandra Grahn, socialchef på Skåne Stadsmission.

Ge bort en en skolväska här!

 

Härliga fotbollsdagar med MFF

Tillsammans med Malmö FF vill vi ge fler barn möjlighet till ett aktivt och roligt sommarlov. Under tre intensiva dagar anordnade vi tillsammans sommarfotboll för barn som lever i utsatthet. 

– Det blev en riktig succé. Alla var så nöjda, såväl deltagare som personal, berättar Laura Björck, socialarbetare på Skåne Stadsmissions verksamhet för barnfamiljer och unga.

Skåne Stadsmission möter många barn som inte har möjlighet att delta i fritidsaktiviteter, på grund av osäkra boendeförhållanden och brist på pengar. Att spela fotboll behöver inte vara dyrt, men skor och benskydd kostar. Därför hade vi tillsammans med MFF samlat in fotbollsskor till alla barn, som också fick benskydd, strumpor, träningskläder, påse och vattenflaska.

Under tre soliga dagar fick barnen lära sig fotboll av duktiga ledare, äta lunch på Restaurang Erics (där de fick en glimt av A-laget som just var hemkommet från Helsingfors) och besöka Eleda Stadion.

För Malmö FF:s lagkaptener och Skåne Stadsmission-ambassadörer Cornelia Lindgren och Anders Christiansen är det en självklarhet att vara med och stötta initiativet, som finansieras med hjälp av försäljningen av armband med texten ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”.

– Fotboll ska vara för alla, tillsammans kan vi möjliggöra att fler barn får uppleva den glädje och gemenskap fotbollen skapar, säger Cornelia Lindgren.

 

Glad sommar – för vem?

Pandemin avtar, men vad händer nu? Vilka firar vaccinet med en utlandsresa och vilka hankar sig vidare i ständig oro?

Hur har pandemin påverkad dig och din familj? Även vi som klarat oss från svårare sjukdom kan räkna upp mycket som varit svårt och jobbigt det senaste året. Men många av besökarna på Skåne Stadsmission svarar ett snabbt ”inte alls” på den frågan. Livet var redan så tufft att vardagens oro överskuggade pandemipaniken. Många saknade redan jobb och pengar till det nödvändigaste. Få hade ett nätverk, de var redan isolerade. En del saknade helt tak över huvudet och oroade sig för sovplats snarare än smittrisk.

I djupare samtal kommer det ändå fram sådant som blivit ännu svårare på grund av pandemin. Inte bara uppenbara saker som att tillgången på jobb minskat dramatiskt och att många öppna mötesplatser stängt. Trångboddheten har blivit mer påtaglig. I en familj med tre eller fyra barn där två plötsligt behöver gå i skolan på distans gör varje rum skillnad. Studiero hemma är ingen självklarhet. Vi möter ungdomar som saknar internet och därför sökt sig till offentliga platser trots ökad smittrisk. Högstadieelever berättar hur pinsamt det varit när småsyskon dykt upp i rutan, men också barn som på grund av distansundervisning missar samtal med kurator och andra stödpersoner när familjelivet inte fungerar.

Även om skolor erbjudit hämtning av skollunch har maten blivit ett problem. Många har lång skolväg, som kanske kräver buss – vilket har avråtts av smittskyddsskäl. Hushållskassan blir ytterligare ansträngd och nu går familjen in i ett sommarlov – då skolmat och vardagsrutiner försvinner – med ännu knappare förhållanden än ett vanligt år.

Allra svårast är det naturligtvis för familjer som flyttar mellan tillfälliga boenden. Kraven från socialtjänsten på den som anses ”strukturellt hemlös” (att vara hemlös på grund av fattigdom och/eller bostadsbrist till skillnad från ”socialt hemlös” på grund av missbruk eller psykisk ohälsa) är höga. Ofta hänvisas familjer till ett nästintill obefintligt nätverk. Att tvingas be vänner eller släktingar om husrum i en pandemi som påkallar isolering är orimligt, de möjligheter till stöd som fanns innan pandemin har nu uttömts.

Även sådant som kan verka smått påverkar en familj, när det försvinner. Som den ensamstående mamman som inte längre fick följa med sin autistiska dotter på fritidsaktiviteten. De andra barnen kunde träna själva, men på grund av dotterns funktionsnedsättning behövde hon sin mamma där – och det gick inte på grund av pandemin. Isoleringen ökade, i ett hem som saknar dator att spela på, syskon att leka med och pengar till något utöver det nödvändigaste. ”Jag blir alltid orolig inför sommarlovet, ännu mer nu när min dotter inte har fritids längre. Vad ska vi hitta på i tio veckor?” säger mamman till oss.

Nyss sjöng skolbarnen om blomstertiden som kommer. Många barn sprang ut med hopp om att äntligen få krama mor- och farföräldrar och med längtan till sol, bad och lek. Kanske till och med en semesterresa. Andra barn gick hem med en klump i magen. Hur ska maten räcka när alla är hemma? Vad ska vi göra hela dagarna? När vi berättar om oron i sociala medier kommer många tips på gratisaktiviteter. Vi uppskattar tipsen, men brukar försöka förklara hur olika förutsättningar barn i Skåne faktiskt har. Självklart är kommunernas smörgåsbord av gratisaktiviteter uppskattade. Men de kräver att familjen kan ta sig dit, utan tillgång till cykel eller busskort. Fikakorgar kan naturligtvis packas, men picknicken kräver ändå lite extra. För att inte tala om suget som uppstår när barn omkring en äter glass, köper falafel eller sticker på bio efter badet.

Pandemin har skapat djupare klyftor mellan de som har och de som inte har. Nu måste vi gemensamt hitta vägar för att bygga ett mer jämlikt samhälle, som framför allt värnar barns rätt till trygghet, en fast bostad som inte bara är tak över huvudet, studiero och mat på bordet!

Skåne Stadsmission vill se:

  • Att regeringen tillsammans med civilsamhället kartlägger fattigdomen i samhället och på statlig, regional och kommunal nivå agerar för att motverka den, i enlighet med hållbarhetsmål 1: Ingen fattigdom.
  • Ett tydligt barnperspektiv i alla beslut. Barnkonventionen är lag, men fortfarande ser vi tydliga avsteg från barns rätt till ett hem. En fast och trygg plats måste vara grunden i alla insatser för barnfamiljer.
  • Att socialtjänsterna i Skåne bjuder in idéburna aktörer för att öka sin förståelse om matfattigdomen. Vi delar ut matkassar i Malmö och Kristianstad varje vecka – det borde inte behövas. Tillsammans behöver vi uppnå nästa globala mål, 2: Ingen hunger.
  • Att det krisstöd som kommit till för att hjälpa näringslivet i pandemin kompletteras med långsiktiga insatser för att motverka fattigdom. Utsattheten fanns före pandemin och förvärras i spåren av krisen.
  • Att regeringen upprättar en nationell strategi mot hemlöshet och en nationell bostadsstrategi för att underlätta bostadsbyggande i hela landet. Att bygga bostäder som fler har råd med är att bygga välfärd.

Skåne Stadsmission arbetar för att fler barn ska få ett fint sommarlov och vill att fler bidrar till detta. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Lena Wetterskog Sjöstedt, direktor Skåne Stadsmission

 

Sommarläger: ”Vi kallar det vår resa till Hawaii”

Karins dotter har autism. Skolgången har varit kantad av problem, och som ensamstående mamma med ont om pengar har Karin haft svårt att få livet att gå ihop. Pandemin har drabbat den lilla familjen hårt, men minnet av förra sommarens läger är ett ljus i mörkret.

– Vi var ganska isolerade redan innan pandemin, eftersom vi inte har så mycket pengar. Nu har det blivit värre. Min dotter klarar inte sina aktiviteter på egen hand, jag måste vara med och stötta henne, men det fick jag inte på grund av corona. Det blir ensamt för oss båda, och svårt för mig att hålla henne sysselsatt.

Karin och hennes dotter har fått stöd från Skåne Stadsmissions Unga Forum i flera år. Här kan de träffa andra familjer, umgås och bara vara sig själva. 2020 fick de möjlighet att vara med på sommarens pandemianpassade sommarläger.

Mammans egen bild från lägret.

– Vi kallar det vår resa till Hawaii. Vi var på stranden och personalen hade ordnat så fint. Varje dag hade tydliga planer, det passar barn med neuropsykiatrisk funktionsvariation vilket gjorde att jag verkligen kunde slappna av och bara njuta. En kväll grillade vi banan med chokladkrokant och nutella, det var så mysigt. En annan kväll hade vi till och med en egen bio med popcorn och allt.

Karins ögon lyser när hon berättar om det lilla familjelägret på en kursgård på den skånska landsbygden. Familjerna åkte buss från Malmö och inkvarterades i egna rum, med god möjlighet att hålla avstånd. Vädret var fint och dagarna bjöd på både strandhäng och fysisk aktivitet.

– Så fort jag satte mig på bussen slappnade jag av, säger Karin.

Trots möjligheten att samla kraft under några fina sommardagar har pandemin naturligtvis varit tuff. Både på grund av ökad isolering och att Karins dotter har problem med ångest och oro.

– Vi brukar se på nyheterna varje kväll men fick sluta med det ganska snabbt för min dotter kunde inte sluta tänka på pandemin. Hon blev rädd och orolig. Jag har också varit rädd. Jag är ju helt ensam vuxen i hennes liv och vi har ingen familj nära oss. Det är klart att jag har tänkt på vad som skulle hända om jag blev allvarligt sjuk. Vem skulle ta hand om henne då?

Karin och hennes dotter lever på Karins väldigt begränsade inkomst.

– Jag finner mig i situationen, jag har ju inget annat val. Nu när min dotter går i en specialklass har livet verkligen förändrats. Jag behöver inte sitta och stirra på telefonen och vara beredd på att rycka ut. Jag tar mina små turer i Malmö, går upp till Möllevångstorget för att handla grönsaker och till Norra Grängesbergsgatan för att handla kött. Som förälder utan pengar måste man vara kreativ. Vi brukar laga all mat tillsammans hemma och hon har faktiskt blivit riktigt duktig.

Sommarlovet är inget som den lilla familjen längtar efter.

– Vi brukar gå ner till handikappbadet på kvällen och bada, men vi har aldrig möjlighet att resa någonstans eller göra något extra, så lägret i fjol var en helt underbar upplevelse för oss båda. Jag blir alltid orolig inför sommarlovet, ännu mer nu när min dotter inte har fritids längre. Vad ska vi hitta på i tio veckor?

En av vårens och sommarens höjdpunkter är familjeträffarna på Unga Forum. Under pandemin har de varit inställda när vädret varit för kallt och regnigt för att träffas ute. Men sedan början av maj är träffarna i gång igen i liten skala.

– Personalen på Unga forum är helt fantastisk. Alla är lika välkomna, det finns inget vi och dem. Vi behöver inte dölja något, vi är välkomna precis som vi är. Jag känner mig trygg där. Trots att alla vi som kommer dit har helt olika livssituationer och barn i olika åldrar, så har vi ett starkt band till varandra.

Här kan du bidra till sommarens aktiviteter för barnfamiljer.

Karin heter egentligen något annat.